NYT OM BÆREDYGTIGE BYER
Hvordan finansierer din kommune sin grønne omstilling?
Danske kommuner stiller ikke længere spørgsmål ved vigtigheden af at foretage en grøn omstilling. Ofte er det dog oplevelsen, at budgetterne ikke giver plads til at træffe de beslutninger, der skal til, og derfor går omstillingen langsommere, end den kunne.
Læs mere her
Regeringens VE-mål bremser udviklingen
Den nye regerings mål om, at mindst 50 pct. af energibehovet skal forsynes med vedvarende energi i 2030 er reelt en opbremsning i forhold til det forventede tempo fra 2010-2020.
Læs mere her
Vælgerne: Ny regering er ikke blevet grønnere
De færreste vælgere forventer, at den nye VLAK-regering vil være mere ambitiøs på det grønne område, end Venstre-regeringen var. 28 procent regner tværtimod med lavere ambitioner. Det viser ny måling.
Læs mere her
Fremtiden er sikret for finansieringen af den grønne omstilling
Et bredt flertal af Folketingets partier har i dag vedtaget det lovforslag, som implementerer PSO-aftalen af 17. november 2016. Allerede den 14. december 2016 godkendte EU-Kommissionen PSO-løsningen. Det betyder, at der er nu er skabt sikkerhed om finansieringen af Danmarks grønne omstilling fremadrettet. Sådan står der på ministeriets hjemmeside.
Læs mere her
Fremtidens bæredygtige bydel rykker nærmere
Beboerne rykker nu ind i Nordhavns nye ’smart homes’. Det giver mulighed for at teste ny teknologi i 1:1.
Læs mere her
Ny bydel bliver selvforsynende og bæredygtig
Efter flere års forarbejde er spaden nu stukket i jorden i Karise.
Læs mere her
Små boliger i storbyen – store boliger på landet
Der er stor forskel på boligstørrelsen alt efter om man bor på landet eller i byen. Nye tal viser, at danskere i landets yderområder i gennemsnit har 20 kvadratmeter mere per person end dem, der bor i de større byer.
Læs mere her
Fire nye landsbyklynger vil kæmpe for fællesskabet
Der er nu sat navn på de første landsbyer og lokalområder, der tager kampen op mod fraflytning, tomme haller og lukkede købmænd – støttet af Realdania, DGI og Lokale og Anlægsfondens landsdækkende landsbyklynge-kampagne. Landsbyerne skal vise nye veje til udvikling af Danmarks knap 6000 små byer. Der er plads til endnu flere landsbyer i kampagnen.
Læs mere her
Millioner til grøn energifabrik
MUDP uddeler millioner til blandt andet en energifabrik og til højteknologisk spildevandsrensning i Assens.
Læs mere her
TRAFIK
Krisemøde om el-biler endte i ingenting.
Der er i år kun solgt cirka 1.100 elbiler. Det er lidt over halvdelen af, hvad partierne bag sidste års forlig havde regnet med. Efter nytår stiger afgiften med endnu 20 procentpoint, og det fortsætter indtil 1. januar 2020, hvor hele afgiften er indfaset.
Læs mere her
Skæbnemøde kan afgøre elbilernes fremtid
Et flertal i befolkningen ønsker elbiler fritaget for afgift. Politisk forhandlingsmøde kan blive afgørende.
Læs mere her
Ny dansk el-motorcykel
En dansker og en islænding vil sende den ultimative elektriske motorcykel på markedet i 2019. Et helt nydesignet stel samt sensorer og computerstyring skal gøre den både ekstrem – og letkørt for den uerfarne.
Læs mere her
Slut med diselosere
Den amerikanske lastbilproducent Nikola har afsløret produktionsudgaven af en lastbil, der skal rykke transportbranchen væk fra diesel. Brint, brændselscelle og batteri giver rækkevidde på 1.300-1.900 km.
Læs mere her
Danmark på vej med verdens første batteritester til el-biler
Lithium Balance, Teknologisk Institut og Aalborg Universitet udvikler et værktøj til at vurdere restlevetiden på elbilbatterier. Det kommer både brugtbilskøbere og uafhængige værksteder til gavn.
Læs mere her
Dansk brændselscelle-bil kører 800 km på en opladning
Just Eat tester bilen i Aalborg.
Læs mere her
Nye biler skal forurene markant mindre
Fra 2017 skal nye biler leve op til nye, skrappere testkrav for forurening med partikler. Det har EU’s medlemslande nu vedtaget. Testkravene vil betyde mindre luftforurening af partikler og kvælstofdioxid.
Læs mere her
Absurd at regeringen vil fjerne miljøkrav til taxier
Miljøorganisationen Det Økologiske Råd finder det absurd at regeringen vil fjerne alle miljøkrav til taxier. Især set i lyset af, at CO2-udledningen fra transportsektoren skal sænkes markant inden 2030 og at luftkvaliteten i København allerede overskrider EU’s grænser for forurening.
Læs mere her
Danmark får ny national cykelrute i international topklasse
Regeringen (V, LA og K) er i dag blevet enig med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at give 8 mio. kr. til en styrkelse af de nationale cykelruter.
Læs mere her
ENERGI
Vedvarende energi dækker 30 procent af energiforbruget i Danmark
Vedvarende energi dækkede i 2015 ca. 30 pct. af energiforbruget mod 29,2 procent i 2014.
Læs mere her
Ny energispareaftale på plads
Ny aftale om energiselskabernes energispareindsats i 2016-2020 er på plads, som forpligter selskaberne til årligt at medvirke til at reducere det danske energiforbrug med 10,1 PJ.
Læs mere her
Dansk Fjernvarme finder fejl for millioner i McKinsey-rapport
Listen over fejl og mangler er lang i McKinsey og Co’s rapport om forsyningssektoren, som regeringens forsyningsudspil bygger på.
Læs mere her
Aarhus Universitet åbner nyt, stort energi-laboratorium
Solceller, vindmøller på taget og en elbil i garagen er del af udstyret i et nyt laboratorium på Aarhus Universitet. Her kan man arbejde med fuld integration af vedvarende energikilder.
Læs mere her
250 millioner at spare ved skift til LED-lys
Se i hvilken del af landet, der kan spares mest.
Læs mere her
Solcelleparker falder 25 procent i pris
Det store dansk-tyske udbud af solcelleparker bliver langt billigere end ventet, viser den første del af udbuddet. Med det er solcellerne blevet en stærk konkurrent til de udbredte havvindmøller.
Læs mere her
Solenergi stadig på yderst lavt niveau
Danmark har hårdt brug for flere solceller, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. På trods af vækst i brug af solceller, er der stadig alt for få af dem.
Læs mere her
Nyt hovsa-indgreb mod solceller vedtaget
Kæmpe solcelle-ansøgning og udsigt til milliardregning gav politikerne overarbejde på årets sidste afstemningsdag i Folketinget.
Læs mere her
Moderne solceller tjener energi-gæld hjem på under to år
Moderne solcellepaneler har efter cirka to år produceret dén mængde energi, som er medgået til den energislugende produktion af silicium-cellerne. I solcellernes barndom var det 20 år.
Læs mere her
Danske solcelleejere skal behandles ens
Foreningen Danske Solcelleejere har pr. 24. november 2016 sendt en anmodning til Energitilsynet om at suspendere Dansk Energis Tarifmodel 2.0 for solcelleejere.
Læs mere her
Droner skal overvåge solcelleanlæg
I et nyt dansk projekt udvikles droner, der automatisk kan overflyve solcelleanlæg og udføre avanceret diagnosticering.
Læs mere her
SDU printer fremtidens solceller
Danske forskere bag papirstynde organiske solceller, der nu skal printes ud i flere meters længde og rulles ud over tage og biler.
Læs mere her
Slagelse udstyrer 14 kommunale bygninger med solceller
Anlægsbevilling er på vej gennem den politiske mølle.
Læs mere her
Sorø udstyrer fem kommunale bygninger med solceller
Firmaet AT Solar er løbet med opgaven.
Læs mere her
Fynske parcelhuse får energibrønd til opvarmning og køling
I lokalplanen fremgår at parcelhusene skal ‘forsynes med individuelle kilder til opvarmning’ som solenergi og jordvarme. Men i stedet for at lade valget være helt op til de enkelte husejere har kommunen valgt selv at bekoste såkaldte ‘energibrønde’ til alle husene.
Læs mere her
Om 25 år er saltkraft lige så almindeligt som vindkraft
Danfoss-formand Jørgen M. Clausen mener selv, han er genetisk disponeret for at sætte ideer i værk – som f.eks. det saltkraftværk, der netop er kåret som Årets danske Ingeniørbedrift.
Læs mere her
Succes med fjernkøling skaber arbejdspladser
Der er fortsat stor efterspørgsel efter bæredygtig køling til ejendomme i København.
Læs mere her
Håbet er lysegrønt hos Energi Viborg
Skat har fritaget Arla-mejeriet i Rødkærsbro for at betale afgifter på den overskudsvarme som man sender til det lokale fjernvarmeværk.
Læs mere her
Virksomheder straffes for at udnytte overskudsvarme
Dansk afgiftssystem gør det dyrt at tænke på miljøet.
Læs mere her
Der skal el i varmerørene
Klumme: I Danmark har vi nogle af verdens mest forkælede fugle. Genbrugsvarme, der kunne bruges til at varme ikke mindre end 120.000 husstande op, sendes i dag op i luften i stedet for ned i fjernvarmerørene.
Læs mere her
NRGi giver 800.000 til energi-karrusel
Nrgi har netop uddelt 3,6 millioner kroner til bæredygtige projekter der fremmer den grønne omstilling.
Læs mere her
MILJØ
Nu skal københavnerne gå på vandet
Heimdalsgade på Nørrebro i København bliver den første strækning, hvor en ny vandhåndterende fortovsflise skal testes. Klimaflisen er udviklet til fremtidens fortove og byrum og skal håndtere effekterne af klimaforandringerne og samtidig skabe nye oplevelser i byen.
Læs mere her
Ny regnvandsløsning sparer millioner af liter grundvand
I den nye bydel, Byen Nye, nord for Århus skal der opsamles og genbruges regnvand til toiletter og tøjvask. COWI har udviklet en ny regnvandsløsning, som giver en besparelse på ca. 30 millioner liter grundvand om året.
Læs mere her
Klimapark på vej i Aarhus
Verdens første park der forener rehabilitering, klimatilpasning og folkesundhed er på vej ved MarselisborgCentret i Aarhus. Fem tegnestuer har dystet om at tegne den bedste park, der forener Sundhed – Park – Aktiviteter – Rehabilitering og Klimatilpasning, heraf navnet SPARK, til området ved MarselisborgCentret.
Læs mere her
De Gamles By sikres mod skybrud
Kombinationen af klimatilpasning og renovering af et ældre haveanlægfører til en række nye haver med integreret regnvandshåndtering ved Allé Bygningerne i De Gamles By i København.
Læs mere her
Bæredygtig tagdækning til Aarhus’ nye letbane
Aarhus Letbanes ambition om en klar grøn profil betyder, at selskabet har valgt at lægge et 5.000 m2 grønt tag på letbanens trafik- og servicecenter.
Læs mere her
Spiselig park skal binde fortid og fremtid sammen på Grønttorvet
Vinderen af FB Gruppens parallelopdrag om den nye park på Grønttorvet i Valby er fundet. Vinderforslaget fra 1:1 Landskab binder med tre greb områdets historiske fortid som Grønttorv sammen med fremtidsvisionen om en grøn og levende bydel.
Læs mere her
Her bliver problemet til en ressource
Ny Aarhus-bydel skal bruge regnvand i toiletter og vaskemaskiner.
Læs mere her
Det skal være let at sortere affald
Miljøstyrelsen uddeler godt 8 mio. kroner til 13 kommunale projekter, der skal få danskerne til at sortere mere affald.
Læs mere her
SOCIAL
Fire nye boligområder på ghettoliste
Igen i år er der 25 almene boligområder på listen fordelt på 16 kommuner. Fire af de 25 områder på årets ghettoliste er nye, mens fire områder, som var med på sidste års liste, er udgået.
Læs mere her
Tilfældigheder styrer ghettolisten
Små marginaler styrer, hvem der ryger af og på ghettolisten. Se hvordan listen har ændret sig fra år til år.
Læs mere her
Ghettoliste: Faldet i antal udsatte områder er stoppet
De seneste års fald i antallet af udsatte boligområder er stoppet. I år er der ligesom sidste år 25 områder på listen.
Læs mere her
Stor succes med renovering af udsatte boligområder
I en endnu ikke offentliggjort rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut evalueres store byggeprojekter i 6 af landets udsatte boligområder. Konklusionerne er klare. Det skaber værdi at renovere i de udsatte boligområder.
Læs mere her
Minister sætter skub i nyt initiativ for veteraner
Ole Birk Olesen har som ny transport-, bygnings- og boligminister uddelt 6 mio. kr. til forsøg med bedre integration af veteraner i lokalområder bl.a. gennem etablering af mødesteder og sociale tilbud.
Læs mere her
Konference om fogedudsættelser
Hvert år bliver 2500 danske familier sat ud af fogeden. En fogedudsættelse er i mange tilfælde en traumatisk oplevelse for den enkelte familie. Og samtidig en stor omkostning for boligorganisationer og kommuner. Med en forebyggende indsats kan mange udsættelser undgås.
Læs mere her
Ny rapport: brandstation sætter fut i sårbare unge
Ildfugle-projektet på Roskilde Brandstation har på kort tid skabt bemærkelsesværdige resultater for en gruppe 18-25 årige, hvor 36 % efter 12 uger er kommet i job eller uddannelse. Fysiske strabadser og tid til at snakke fremtidsplaner er noget af det, der hjælper de unge, viser en ny evaluering fra CFBU.
Læs mere her
Demokrati for gæve gutter
Demokrati er for alle. Også de gæve beboere i Toften – SAB’s 15 boliger for tidligere hjemløse – i Husum. De bestilte derfor et demokrati-kursus. I videoen fortæller formand Jan Bernhard kort hvorfor.
Læs mere her
Ny forskning: Unge søger fællesskaberne
Ny undersøgelse fra Aalborg Universitet bryder med forestillingen om de selvcentrerede unge. Deltagelse i fællesskaber er et succeskriterium for et vellykket ungdomsliv, siger forsker.
Læs mere her
NYT OM BÆREDYGTIGE BYGNINGER
Byggeriet er blevet mere it-bevidst
Håndværksbranchen er blevet meget mere it-bevidst, så Danmarks mest it-parate håndværksvirksomheder er blevet fundet i et skarpt felt.
Læs mere her
Hvis din bygning var en dieselbil…
Nyopførte bygninger har svært ved at leve op til de fastlagte energikrav. Men et projekt fra Odense viser, at det godt kan lade sig gøre.
Læs mere her
To svanemærkede hoteller i top 25
Verdens største rejsewebsite, Tripadvisor, har kåret de 25 bedste hoteller i Danmark. Kåringen er baseret på brugernes anmeldelser – og to svanemærkede Scandic-hoteller er med på listen over de rejsendes favoritter.
Læs mere her
NYBYGGERI
Sådan opføres et supersygehus med 3D og 5D BIM livekobling
I forbindelse med opførelsen af det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning, har CREO Arkitekter koblet 3D modellen Revit sammen med 5D økonomimodellen i Sigma. Baggrunden er bedre risikominimering, kvalitetssikring og levering af præcise priser.
Læs mere her
COWI-domicil tildelt guld i bæredygtighed
DGNB-certificeringspris uddeler for første gang guld til en eksisterende kontorbygning i Danmark. COWI modtager prisen for deres domicil i Lyngby.
Læs mere her
NCC skal bygge DGNB-boliger i København
TDC Pensionskasse investerer næsten 300 millioner i nyt boligprojekt med Adept som arkitekt.
Læs mere her
RENOVERING
Digital renovering af plejehjem
Digitalisering skærper gennemsigtighed, tryghed og brugerinvolvering. Det er tilfældet på Plejecentret Hørgården i København, der er et af Danmarks første renoveringsprojekter, hvor digitalisering er med fra start til slut.
Læs mere her
Unik bæredygtighedsmedalje til flere danske kontorbyggerier
I dag lanceres en ny DGNB-bæredygtighedsklasse, nemlig DGNB for bygninger i drift. Samtidig overrækker Green Building Council Denmark for første gang guldprisen i kategorien til flere bygningsejere.
Læs mere her
DGNB Guld til PensionDanmark-domicil
PensionDanmarks domicil på Langelinie Allé i København er blevet DGNB-certificeret efter en række nye bæredygtighedskriterier for den eksisterende bygningsmasse. Den nye bæredygtighedsklasse er udviklet af Green Building Council Denmark i bestræbelserne på at gøre Danmark førende inden for grønt byggeri.
Læs mere her
Forstå din bygning før du renoverer
Inden en renovering går i gang, kan det være afgørende for indeklimaet at støve det gamle tegningsmateriale af for at forstå den bygning, man har med at gøre. Det har rådgiverteamet på Rudersdal Rådhus gjort, og det har resulteret i, at de nu udfører de indeklimaløsninger, arkitekterne udtænkte helt tilbage i 1939-42. Om vinteren lever løsningerne nemlig op til nutidens indeklimakrav.
Læs mere her
ENERGI
Markant energibesparelse på RUC
Bygningsstyrelsen, Siemens og Roskilde Universitet har netop afsluttet det største statslige ESCO-projekt i Danmark. Energirenoveringen reducerer universitets årlige energiforbrug med cirka 27 procent og giver RUC økonomisk besparelse på cirka 4 mio. kroner hvert år.
Læs mere her
Ny droneteknik laver målfast termografi i 3D
En drone og to kameraer er grundpillerne i en ny teknik, der kan lave målfaste 3D-modeller af en bygnings varmeudslip.
Læs mere her
Nu kan håndværkere medbringe et solcelleanlæg
En transportabel solcelle-batterienhed sætter for eksempel strøm til boremaskinen.
Læs mere her
MATERIALER
Cirkulær økonomi
Et nyt Advisory Board, der består af 12 erhvervsledere, skal rådgive regeringen om cirkulær økonomi og dermed øge virksomhedernes indtjeningsmuligheder, minimere miljøpåvirkningen og fremme en bedre anvendelse af ressourcerne. Et af medlemmerne er Anders Byriel, der er CEO i tekstilvirksomheden Kvadrat, som bl.a. bruger EU-Blomsten til at tilpasse sig et mere cirkulært marked.
Læs mere her
Stort år for Cradle to Cradle i Danmark
Vugge til Vugge har i 2016 udstedt nye Cradle to Cradle certifikater til over 40 produkter fordelt på syv forskellige virksomheder.
Læs mere her
Danske forskere opfinder ny beton med træ
Hvad har træ med beton at gøre? En hel del, hvis det står til en gruppe forskere fra DTU, som benytter brændt træ til betonproduktion for drastisk at mindske CO2-udledningen.
Læs mere her
Miljøvenligt malerarbejde sætter trumf på Amager Bakke
Svanemærkede produkter fra Beckers Maling har gjort det lettere at arbejde med den indvendige finish på et tidspunkt, hvor en af Danmarks pt. største byggepladser stadig myldrer med håndværkere og teknikere.
Læs mere her
Genbrugsmaterialer vinder frem i sikkerhedsgulve
Knap to ud af tre sikkerhedsgulve i danske byggerier fremstilles af Altro, der bruger op mod 20 pct. genbrugsmaterialer i produktionen, og procentdelen øges løbende.
Læs mere her
Affald knuses til miljøvenligt byggemateriale
Nedbrydningsvirksomheden Kingo knuser i disse dage en stor mængde beton, asfalt og tegl i et mobilt knuseanlæg.
Læs mere her
Genbrug af gamle mursten frem for nedknusning kan være samfundsøkonomisk rentabelt
Ny samfundsøkonomisk analyse viser, at genbrug af gamle mursten i nye byggerier sammenlignet med nedknusning og anvendelse f.eks. under veje og anlæg kan betale sig, når de gamle mursten erstatter mere eksklusive sten. Beregningerne viser, at når der er tale om maskin- eller standardsten, er det som udgangspunkt mest fordelagtigt at nedknuse og genanvende dem ved anlægsarbejder.
Læs mere her
Ventilationsvinduet hædres
Horn-Group ApS har udviklet det prisbelønnede Ventilationsvindue, som både sikrer frisk luft i huse, institutioner og kontorer med minimalt varmetab til følge.
Læs mere her
Mød manden der indrettede et luksushotel med gammelt affaldstræ
Stjernearkitekt bliver en af hovedtalerne på Building Green-messen i Aarhus i marts.
Læs mere her
Nu skal der styr på skadelig PCB i byggeaffald
Miljøstyrelsen indfører nu en grænse for indhold af PCB i byggeaffald, så affaldet kan bruges igen uden risiko for utilsigtet spredning af stoffet i miljøet.
Læs mere her
Upcyckling af gamle tekstiler
Hvert år kasseres omkring 2.800 ton arbejdsuniformer i Danmark. Samtidig smider hospitalerne mindst 333 ton lagner, dynebetræk, pudevår, patienttøj og uniformer ud. Langt det meste af affaldet ryger til forbrænding, og en mindre del bliver sendt til Holland, hvor det trævles op og genanvendes til industriklude.
Læs mere her