NYT OM BÆREDYGTIGE BYER
Billige boliger i nordhavnen på vej
De første almene boliger i Københavns Nordhavn er snart en realitet. Dorte Mandrup Arkitekter og KHS Arkitekter har tegnet Orienten i det såkaldte Århusgadekvarter.
Læs mere her
Nyt udvalg sætter fokus på levedygtige landsbyer
Erhvervsministeren nedsætter et udvalg for levedygtige landsbyer, der skal komme med anbefalinger til, hvordan flere landsbyer kan gøres levedygtige. Udvalget er dermed med til at løfte regeringens ambition om at skabe vækst og udvikling i hele Danmark.
Læs mere her
Er der en genvej til den bæredygtige by?
Den 21.-23. september 2017 samles forskere, planlæggere, developere og aktivister inden for bæredygtig byudvikling i Københavns Sydhavn til debat og fælles undersøgelse af, hvordan vi kan skabe bæredygtig byudvikling på alternative måder.
Læs mere her
Talenter fra hele verden udvikler bæredygtige løsninger
1000 unge talenter fra hele verden skal arbejde med at skabe løsninger til FNs bæredygtighedsmål. Danske Arkitektvirksomheder, Vandkunsten, 3XN, Lendager Group og Algreen Arkitekter er værter for en workshop, hvor de unge skal komme med bud på, hvordan cirkulær økonomi og byggeri kan gå hånd i hånd.
Læs mere her
Nyt netværk skal styrke privat-offentligt samarbejde om byudvikling
Kommuner og private aktører vil styrke vækst og byudvikling i Danmark ved hjælp af nye samarbejdsmodeller. Derfor opretter de nyt netværk. Inspirationen kommer blandt andet fra udlandet, hvor lignende metoder har vist sig som en positiv vækstdriver i udviklingen af byområder.
Læs mere her
– Bæredygtighed er en kæmpe forretningsmulighed
Bæredygtighed er ikke blot en nødvendighed i de hastigt voksende byer. Det er potentielt også den største forretningsmulighed nogensinde, mener direktør i Bloxhub, Torben Klitgaard.
Læs mere her
TRAFIK
Fra p-plads til sandkasse
Søndervigs p-plads er fyldt op med sand og byens nye hjerte indvies med fælles morgengymnastik, petanque og beachminton for hele familien.
Læs mere her
Langebros lillesøster skal hedde Lille Langebro
Ud af 1166 navneforslag blev ni navne udvalgt til en slutrunde – og nu har Vejnavnenævnet valgt det navn, der bliver indstillet til godkendelse i Teknik- og miljøudvalget. Navnet er Lille Langebro.
Læs mere her
Sønderborgs nye biobusser kører på prutter
44 nye biogas-busser bringer Sønderborg helt i front med omstillingen af den kollektive transport. I de nye busser kan du medtage cyklen, oplade mobiltelefonen og surfe gratis på nettet.
Læs mere her
Danmark får sin første klimavej med indbygget rensningsanlæg
Nu indvies landets første ”AkvaVej” – en klimasikret vej, der også renser vandet.
Læs mere her
Clever udbygger ladenetværk til elbiler på Frederiksberg
Inden udgangen af 2017 vil Clever have sat strøm til i alt 120 nye 22 kW ladestandere i Hovedstadsområdet.
Læs mere her
Volvo vil kun lave el- og hybridbiler
Volvo vil udfase forbrændingsmotoren fra 2019.
Læs mere her
Motorløb: København skal profilere fremtidens grønne elbiler
Igen i år afholdes motorløbet Copenhagen Historic Grand Prix, hvor gamle støjende og ekstremt forurenende køretøjer omdanner et boligområde til et forureningsinferno, så beboerne flygter. Det Økologiske Råd har målt luft- og støjforureningen og anbefaler, at motorløbet fremover afholdes for elbiler helt i tråd med hovedstadens grønne image.
Læs mere her
Formula E: Det oversete alternativ til Formel 1 i København
De elektriske motor Grand Prix-løb levner masser af spillerum til ingeniør-talent, vilde (fejl)sats og markerer en helt ny æra i motorsporten. Her er fem gode grunde til at vælge det miljøvenlige alternativ til Formel 1 i København.
Læs mere her
Dansk elbil sætter ny verdensrekord
I onsdags satte en dansk elbil verdensrekord i sin kategori og er dermed det næsthurtigste 4-hjulede elkøretøj i verden på en ⅛ mile. Nu går de to fætre bag bilen efter at blive verdens hurtigst accelererende eldrevne køretøj og komme i Guinness Rekordbog.
Læs mere her
Tesla næsten klar med selvkørende el-lastbiler
Allerede i næste måned er Tesla klar til at afsløre sin prototype på en el-lastbil, der har software, der lader den køre selv.
Læs mere her
Solceller giver tysk elbil 30 gratis kilometer pr. dag
Solcellerne på den nye bil Sion fra tyske Sono Motors er så effektive, at de ifølge producenten kan give op til 30 km ekstra i batteriet pr. dag.
Læs mere her
ENERGI
Indkaldelse af ansøgninger til Smart energi-pulje 2017 og 2018
Energi-, Forsynings- og Klimaministeren åbner i dag for ansøgninger til Smart energi-puljen. Puljen støtter projekter, der forbedrer udnyttelsen af grøn strøm ved at integrere flere forsyningssystemer. Der er afsat 3 mio. kroner i henholdsvis 2017 og 2018, og der åbnes nu for ansøgninger til begge år.
Læs mere her
Afgifter og tilskuds indvirkning på energiområdet
Skatteministeriet offentliggjorde d. 30/6 delanalyse 4 i Afgifts- og tilskudsanalysen. Delanalyse 4 var den sidste og mest omfattende ud af i alt seks analyser. Dermed er hele Afgifts- og tilskudsanalysen færdig. Analysen giver et bud på den samfundsøkonomisk optimale afgifts- og tilskudsstruktur for indpasning af grøn energi i det danske energisystem.
Læs mere her
Hvad skal ind – sol eller vind?
Danmark er blandt verdens bedste til at levere grøn energi. I årtier har vi givet målrettet støtte til forskellige vedvarende energikilder. Men som Energikommissionen anbefalede for nylig, er der brug for et skifte væk fra håndholdte støtteordninger og over til en mere markedsbaseret udbygning med vedvarende energi, der tager sit udgangspunkt i teknologineutralitet.
Læs mere her
Elforsyningen til København skal fremtidssikres
Energinet venter på godkendelse fra ministeren.
Læs mere her
Besparelser kan koste dansk førerposition på cleantech
En postkasserød note i ny rapport fra WWF fortæller, at besparelser på forskning og innovation kan koste dansk førerposition i udviklingen af grønne løsninger.
Læs mere her
Regeringen vil gøre fjernvarmen grønnere
Store, eldrevne varmepumper skal kunne afløse naturgas
Læs mere her
MILJØ
Realdania efterlyser emner til klimapris
Mellem 2013-2016 har Danmark investeret 1,1 milliarder kroner i at tilpasse klima både over og under jorden. Med tradionelle løsninger ville det have kostet 4,4 mia. kr.
Læs mere her
Børn og unge inspireres til at gøre en forskel for klimaet
Nyt undervisningsmateriale på Skoven-i-skolen.dk giver børn og unge i folkeskolens 4. – 9. klasser samt gymnasiet viden om klimatilpasning i byerne – både i teori og praksis.
Læs mere her
Turbo på tilskud til urørt skov
Ny tilskudsordning gør det mere attraktivt for private skovejere at lade skov med store naturværdier stå urørt.
Læs mere her
Regeringen dropper overblik over skovenes natur
Naturen i hovedparten af landets skove skal alligevel ikke kortlægges. Forskere frygter, at det går ud over biodiversiteten og at tilskud til skovene skal uddeles ved at »hutle sig frem«. »Hul i hovedet,« mener førende ekspert.
Læs mere her
Bioøkonomipanel mister grønt aftryk
Regeringen har smidt de grønne NGO’er ud af Det Nationale Bioøkonomipanel, og det risikerer at tippe balancen, mener NGO’erne.
Læs mere her
Kunstvanding med spildevand skaber stigende sundhedsrisiko
Ny rapport viser, at problemets omfang er mindst 50 procent større end hidtil antaget.
Læs mere her
Havdrup gør sig klar til flere oversvømmelser
Skovl og håndarbejde er afskaffet, når der skal fyldes sandsække ved oversvømmelser. Havdrup Maskinforretning er nu forhandler af Mammut sandsækkefylder.
Læs mere her
SOCIAL
Demokratisk arkitektur bringer håb ind i håbløsheden
Flere små projekter er undervejs, og fælles for dem er, at de skal hjælpe med at forbedre deres lokalområder og samtidig inddrage borgerne og gøre dem til aktive demokratiske aktører.
Læs mere her
PFA vil bygge sit første seniorboligfællesskab i Horsens i samarbejde med Realdania
God livskvalitet og en indholdsrig hverdag er tanken bag det nye seniorboligfællesskab, som PFA Pension vil udvikle i tæt samarbejde med Realdania.
Læs mere her
Tolv nye landsbyklynger vil styrke fællesskabet
Der er nu sat navn på ikke mindre end tolv nye landsbyklynger. Klyngerne vil gennem samarbejde tage kampen op og vise nye veje til, hvordan de små lokalsamfund kan udvikle sig positivt og danne rammen om et aktivt liv med høj livskvalitet.
Læs mere her
Lokale beskæftigelsesindsatser er en ”must do-ting”
Hvordan sætter man gang i beskæftigelsen i udsatte boligområder? Det giver CFBU nogle bud på i håndbogen ‘Sæt gang i beskæftigelsen’. I denne anden af ialt tre fortællinger fra udgivelsen, rettes fokus mod de udfordringer og muligheder, man som kommune kan opleve i forbindelse med beskæftigelsesindsatser.
Læs mere her
NYT OM BÆREDYGTIGE BYGNINGER
Ny rolle for digitale designere i fremtiden
I fremtiden vil der være brug for flere typer digitale designere, både den klassiske digitale designer og mere humanistiske designere, der vil kunne se konteksten for designet, mener Martin Pedersen, der er digital designer ved Design Concern i Aarhus
Læs mere her
Regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån
Finansieringen af almene boliger skal gøres billigere og mere transparent. Derfor foreslår regeringen, at støttet nybyggeri og renovering af almene boliger fremover skal finansieres med statslån.
Læs mere her
Reportage fra folkemødet: bæredygtighed i høj kurs
Store dele af byggebranchen er i disse dage samlet på Bornholm. Anledningen er den demokratiske festival: Folkemødet. Bygherreforeningen var til stede. Du kan her læse, hvordan det er gået i de forskellige debatter, hvor særligt bæredygtighed er blevet diskuteret vidt og bredt.
Læs mere her
Dansk rapport blåstempler effektiv metode til at udtørre kældre
Drytech har i flere år haft succes med at udtørre kældre hos private. Nu konkluderer også en uvildig dansk rapport, at Drytechs system er en sikker og effektiv metode til fugtreducering.
Læs mere her
Prisvinder kombinerer tre kendte teknologier
Troldtekt, WindowMaster og Consolis vinder Elforsk Prisen for nyudviklet ventilationsløsning.
Læs mere her
Analyse: Danskernes grønne investeringer bliver ved snakken
Interessen for de grønne investeringer bliver tilsyneladende ved snakken. Det er nemlig kun godt hver tiende boligejer, der enten har eller påtænker at få energirenoveret boligen. Det fremgår af tal fra Dansk Byggeris Energianalyse 2017.
Læs mere her
DGNB-værktøj skal lette projekteringen helt fra starten
Certificering kræver omfattende beregninger, beslutninger og dokumentation. Derfor har Velfac lanceret en DGNB-dokumentationspakke, der giver overblik over relevante data og kriterier.
Læs mere her
Undertaget får huset til at holde længere
Tagets kvalitet er vigtigt for husets holdbarhed og levetid – og det rigtige valg starter med undertaget. Dette gælder både ved nybyggeri og når taget skal renoveres.
Læs mere her
NYBYGGERI
Endnu et grønt Apple i vores turban
Apple øger nu markant deres datacenterinvesteringer i Danmark med annoncering af nyt datacenter i Aabenraa. Som i Viborg, skal det nye datacenter køre på 100% grøn strøm. Apple understreger samtidigt, at nye vedvarende energi projekter vil følge i kølvandet, og at disse projekter ikke vil trække offentlige subsidier.
Læs mere her
Sunde Boliger: Hvordan bygger man et godt indeklima?
Er det slut med køkken-alrummet? Kan man droppe husets dampspærre? Hvorfor indrette fælles walk-in closet for hele familien? Realdania By & Byg har netop lagt sidste hånd på ”Sunde Boliger” i Holstebro, der skal teste, hvordan vi kan bygge boliger med bedre indeklima inden for et normalt byggebudget.
Læs mere her
DGNB-certificeret institution på vej i Støvring
Siden 2014 er Rebild Kommune vokset med over 700 indbyggere, og som en konsekvens af den udvikling har byrådet sat 15 mio. kroner af til at bygge en ny integreret børneinstitution.
Læs mere her
Bæredygtige Ballerup-boliger bygger på fælles nordiske principper
Med Ballerups borgmester Jesper Würtzen i førerhuset hamrede en rambuk tirsdag den første pæl i jorden for at markere byggestarten på boligbyggeriet Teglvangen med 34 lejligheder på Egebjergvang i Ballerup.
Læs mere her
DGNB Guld-byggeri sat i gang i Ørestad Syd
Første spadestik er taget til opførelsen af 28 rækkehuse og 66 lejligheder i Ørestad Syd. Projektet skal certificeres til DGNB Guld.
Læs mere her
Bonava klar til at bygge svanemærket i Værløse
Nu starter opførelsen af 130 rækkehuse på den tidligere Flyvestation Værløse.
Læs mere her
RENOVERING
De nominerede til RENOVER prisen og Jubilæumsprisen er fundet
Intet mindre end 200 projekter var i år indstillet til RENOVER prisen og Jubilæumsprisen. Seks projekter er nomineret til RENOVER prisen, mens tre er nomineret til Jubilæumsprisen, der kårer Danmarks bedste almene renovering. Begge vindere kåres ved en prisfest i august.
Læs mere her
Aarhus kommune viser vejen for skolernes indeklima
Trods masser af viden om indeklimaets betydning for børns indlæring i folkeskolerne, er det ofte kortsigtede rationaler i forhold til kommunens ejendomsdrift, som afgør, hvorvidt der bruges penge på bedre indeklima, viser ny undersøgelse fra Bygherreforeningen. Aarhus Kommune er en af de kommuner, som går mod strømmen. Her ønsker politikerne mest læring for pengene i kommunens skoler. Det afspejler sig i konkret handling på området.
Læs mere her
Building Green sætter fokus på bæredygtig renovering
Den grønne omstilling kan ikke bæres af nybyggeri alene. Derfor retter efterårets udgave af byggemessen fokus mod udvikling den eksisterende bygningsmasse.
Læs mere her
Tæt på gennembrud for eksport af energieffektive løsninger
Millionkontrakter i vente for danske virksomheder.
Læs mere her
Tyvstart på stor renovering
Renoveringen af Ellebo har været længe undervejs ‒ til gengæld var håndværkerne i fuld gang ved det første spadestik.
Læs mere her
Energirenovering giver grønne job
Vi kan ikke længere sidde og se stiltiende til, at vi i fællesskab langsomt er ved at ødelægge vores klode og dermed også grundlaget for liv og arbejde i fremtiden.
Læs mere her
ENERGI
Bygningsreglementet strammer skruen
Krav til bedre dokumentation af energiforbrug
Læs mere her
International hæder til dansk solcelle-tag: Nu skal Tesla ha’ baghjul
Ikast-virksomheden Innogie har udviklet en solcelle-løsning, hvor solcelle-panelerne udgør selve taget og som er lige en tand længere fremme i processen end Elon Musk.
Læs mere her
Lilleholt lukker for tilskud til hulmursisolering
Midlertidigt stop bliver nu permanent.
Læs mere her
Tyskere kårer dansk energirenovering til Europas bedste
Et ambitiøst energirenoveringsprojekt på Hvidovre Hospital vandt European Energy Service Award (EESA) ved en gallaevent i Berlin.
Læs mere her
Her skal der spares på energien
19 statslige kontorejendomme er blevet renoveret for 90 mio. kroner. Forventningen er, at energiforbruget nu falder med 15 procent.
Læs mere her
Coop investerer 100 millioner i LED-belysning
500.000 pærer og lysstofrør skal udskiftes i Coops 1.200 butikker i Danmark.
Læs mere her
Mindst 200.000 bygninger med dårligt energimærke
Kun en tredjedel af alle danske bygninger har et energimærke, og ca. 200.000 af dem har energimærke E eller dårligere. I landets yderområder er der mange boliger med et dårligt energimærke, viser nye tal.
Læs mere her
Bygningsstyrelsens performancetest bliver ny regel i bygningsreglementet
Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen har netop offentliggjort nye regler i bygningsreglementet, hvor dele af Bygningsstyrelsens erfaringer med performancetest er indarbejdet som et krav om funktionsafprøvning af tekniske anlæg. Bygningsstyrelsen har samtidig bidraget til en ny vejledning om funktionsafprøvningen.
Læs mere her
Overskudsstrøm fra solceller forvarmer brugsvand
Munk Energy og Bolind sikrer at boligforeningen AlmenBo kan udnytte al strømmen fra solcelleanlægget.
Læs mere her
Minister i kovending – vil nu finde løsning for 82.000 solcelleejere
Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) sender Energinet.dk og embedsmændene tilbage til tegnebrættet i sagen om omdiskuteret ekstraregning til 82.000 solcelleejere.
Læs mere her
MATERIALER
Miljøvenlig maling kan blive endnu venligere
Miljøvenlig maling ville være mere miljøvenligt og mindre sundhedsskadeligt, hvis man fandt nye måder at konservere på.
Læs mere her
Aubo vinder køkkenordre med strenge miljøkrav
Navnet er Karise Permatopia. Et lille bæredygtigt økosamfund i den sydvestsjællandske stationsby Karise. Hele boligområdet, som består af økologiske lavenergihuse, skal være selvforsynende, og det stiller også krav til køkkenet.
Læs mere her
DI: Regeringens anbefalinger viser vej til cirkulær økonomi
Dansk Industri ser positivt på anbefalinger fra regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi.
Læs mere her
Cirkulær økonomi kræver friere reguleringsmæssige rammer
Cirkulær økonomi kan drive innovation af nye bæredygtige forretningsmodeller samt give adgang til nye markeder.
Læs mere her
Nu vil NCC bruge certificeret træ i alle projekter
Starter med træ og plader. Senere følger døre, vinduer og køkkener.
Læs mere her
VIDEO: Hybridovn kan gøre beton grønnere
Fynske ingeniørstuderende vækker international opsigt for idé til en mere klimavenlig fremstilling af beton.
Læs mere her
NCC vil gøre det let at genbruge overskydende materialer
NCC lancerer nu sin virtuelle markedsplads, Loop Rocks, i Danmark.
Læs mere her
Ventilerende vindue kan spare en masse energi
Blog: I 1762 bygger fremsynede arkitekter et dobbeltvindue, som med udnyttelse af princippet om termodynamik giver varme til det enorme vinterpalads i Skt. Petersborg. Vinduestypen kan potentielt spare op til 10 procent af EU’s energiforbrug-
Læs mere her
Kronik: Undgå fælderne i det cirkulære byggeri
Det er vigtigt at stille miljøkrav til genanvendte byggematerialer og at skabe dokumentation, der sikrer, at de lever op til de samme krav som nye byggematerialer, påpeger kronikøren, Mette Glavind, der er direktør i Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut.
Læs mere her
Grøn fond: Træ skal være bæredygtigt
Aage V. Jensen Naturfond og FSC Danmark samarbejder om at styrke arbejdet med fondens indkøbspolitik for bæredygtigt træ.
Læs mere her