NYT OM BÆREDYGTIGE BYER

Billige boliger i nordhavnen på vej

De første almene boliger i Københavns Nordhavn er snart en realitet. Dorte Mandrup Arkitekter og KHS Arkitekter har tegnet Orienten i det såkaldte Århusgadekvarter.

Læs mere her


Nyt udvalg sætter fokus på levedygtige landsbyer

Erhvervsministeren nedsætter et udvalg for levedygtige landsbyer, der skal komme med anbefalinger til, hvordan flere landsbyer kan gøres levedygtige. Udvalget er dermed med til at løfte regeringens ambition om at skabe vækst og udvikling i hele Danmark.

Læs mere her


Er der en genvej til den bæredygtige by?

Den 21.-23. september 2017 samles forskere, planlæggere, developere og aktivister inden for bæredygtig byudvikling i Københavns Sydhavn til debat og fælles undersøgelse af, hvordan vi kan skabe bæredygtig byudvikling på alternative måder.

Læs mere her


Talenter fra hele verden udvikler bæredygtige løsninger

1000 unge talenter fra hele verden skal arbejde med at skabe løsninger til FNs bæredygtighedsmål. Danske Arkitektvirksomheder, Vandkunsten, 3XN, Lendager Group og Algreen Arkitekter er værter for en workshop, hvor de unge skal komme med bud på, hvordan cirkulær økonomi og byggeri kan gå hånd i hånd.

Læs mere her


Nyt netværk skal styrke privat-offentligt samarbejde om byudvikling

Kommuner og private aktører vil styrke vækst og byudvikling i Danmark ved hjælp af nye samarbejdsmodeller. Derfor opretter de nyt netværk. Inspirationen kommer blandt andet fra udlandet, hvor lignende metoder har vist sig som en positiv vækstdriver i udviklingen af byområder.

Læs mere her


– Bæredygtighed er en kæmpe forretningsmulighed

Bæredygtighed er ikke blot en nødvendighed i de hastigt voksende byer. Det er potentielt også den største forretningsmulighed nogensinde, mener direktør i Bloxhub, Torben Klitgaard.

Læs mere her


TRAFIK


Fra p-plads til sandkasse

Søndervigs p-plads er fyldt op med sand og byens nye hjerte indvies med fælles morgengymnastik, petanque og beachminton for hele familien.

Læs mere her


Langebros lillesøster skal hedde Lille Langebro

Ud af 1166 navneforslag blev ni navne udvalgt til en slutrunde – og nu har Vejnavnenævnet valgt det navn, der bliver indstillet til godkendelse i Teknik- og miljøudvalget. Navnet er Lille Langebro.

Læs mere her


Sønderborgs nye biobusser kører på prutter

44 nye biogas-busser bringer Sønderborg helt i front med omstillingen af den kollektive transport. I de nye busser kan du medtage cyklen, oplade mobiltelefonen og surfe gratis på nettet.

Læs mere her


Danmark får sin første klimavej med indbygget rensningsanlæg

Nu indvies landets første ”AkvaVej” – en klimasikret vej, der også renser vandet.

Læs mere her


Clever udbygger ladenetværk til elbiler på Frederiksberg

Inden udgangen af 2017 vil Clever have sat strøm til i alt 120 nye 22 kW ladestandere i Hovedstadsområdet.

Læs mere her


Volvo vil kun lave el- og hybridbiler

Volvo vil udfase forbrændingsmotoren fra 2019.

Læs mere her


Motorløb: København skal profilere fremtidens grønne elbiler

Igen i år afholdes motorløbet Copenhagen Historic Grand Prix, hvor gamle støjende og ekstremt forurenende køretøjer omdanner et boligområde til et forureningsinferno, så beboerne flygter. Det Økologiske Råd har målt luft- og støjforureningen og anbefaler, at motorløbet fremover afholdes for elbiler helt i tråd med hovedstadens grønne image.

Læs mere her


Formula E: Det oversete alternativ til Formel 1 i København

De elektriske motor Grand Prix-løb levner masser af spillerum til ingeniør-talent, vilde (fejl)sats og markerer en helt ny æra i motorsporten. Her er fem gode grunde til at vælge det miljøvenlige alternativ til Formel 1 i København.

Læs mere her


Dansk elbil sætter ny verdensrekord

I onsdags satte en dansk elbil verdensrekord i sin kategori og er dermed det næsthurtigste 4-hjulede elkøretøj i verden på en ⅛ mile. Nu går de to fætre bag bilen efter at blive verdens hurtigst accelererende eldrevne køretøj og komme i Guinness Rekordbog.

Læs mere her


Tesla næsten klar med selvkørende el-lastbiler

Allerede i næste måned er Tesla klar til at afsløre sin prototype på en el-lastbil, der har software, der lader den køre selv.

Læs mere her


Solceller giver tysk elbil 30 gratis kilometer pr. dag

Solcellerne på den nye bil Sion fra tyske Sono Motors er så effektive, at de ifølge producenten kan give op til 30 km ekstra i batteriet pr. dag.

Læs mere her


ENERGI


Indkaldelse af ansøgninger til Smart energi-pulje 2017 og 2018

Energi-, Forsynings- og Klimaministeren åbner i dag for ansøgninger til Smart energi-puljen. Puljen støtter projekter, der forbedrer udnyttelsen af grøn strøm ved at integrere flere forsyningssystemer. Der er afsat 3 mio. kroner i henholdsvis 2017 og 2018, og der åbnes nu for ansøgninger til begge år.

Læs mere her


Afgifter og tilskuds indvirkning på energiområdet

Skatteministeriet offentliggjorde d. 30/6 delanalyse 4 i Afgifts- og tilskudsanalysen. Delanalyse 4 var den sidste og mest omfattende ud af i alt seks analyser. Dermed er hele Afgifts- og tilskudsanalysen færdig. Analysen giver et bud på den samfundsøkonomisk optimale afgifts- og tilskudsstruktur for indpasning af grøn energi i det danske energisystem.

Læs mere her


Hvad skal ind – sol eller vind?

Danmark er blandt verdens bedste til at levere grøn energi. I årtier har vi givet målrettet støtte til forskellige vedvarende energikilder. Men som Energikommissionen anbefalede for nylig, er der brug for et skifte væk fra håndholdte støtteordninger og over til en mere markedsbaseret udbygning med vedvarende energi, der tager sit udgangspunkt i teknologineutralitet.

Læs mere her


Elforsyningen til København skal fremtidssikres

Energinet venter på godkendelse fra ministeren.

Læs mere her


Besparelser kan koste dansk førerposition på cleantech

En postkasserød note i ny rapport fra WWF fortæller, at besparelser på forskning og innovation kan koste dansk førerposition i udviklingen af grønne løsninger.

Læs mere her


Regeringen vil gøre fjernvarmen grønnere

Store, eldrevne varmepumper skal kunne afløse naturgas

Læs mere her


MILJØ


Realdania efterlyser emner til klimapris

Mellem 2013-2016 har Danmark investeret 1,1 milliarder kroner i at tilpasse klima både over og under jorden. Med tradionelle løsninger ville det have kostet 4,4 mia. kr.

Læs mere her


Børn og unge inspireres til at gøre en forskel for klimaet

Nyt undervisningsmateriale på Skoven-i-skolen.dk giver børn og unge i folkeskolens 4. – 9. klasser samt gymnasiet viden om klimatilpasning i byerne – både i teori og praksis.

Læs mere her


Turbo på tilskud til urørt skov

Ny tilskudsordning gør det mere attraktivt for private skovejere at lade skov med store naturværdier stå urørt.

Læs mere her


Regeringen dropper overblik over skovenes natur

Naturen i hovedparten af landets skove skal alligevel ikke kortlægges. Forskere frygter, at det går ud over biodiversiteten og at tilskud til skovene skal uddeles ved at »hutle sig frem«. »Hul i hovedet,« mener førende ekspert.

Læs mere her


Bioøkonomipanel mister grønt aftryk

Regeringen har smidt de grønne NGO’er ud af Det Nationale Bioøkonomipanel, og det risikerer at tippe balancen, mener NGO’erne.

Læs mere her


Kunstvanding med spildevand skaber stigende sundhedsrisiko

Ny rapport viser, at problemets omfang er mindst 50 procent større end hidtil antaget.

Læs mere her


Havdrup gør sig klar til flere oversvømmelser

Skovl og håndarbejde er afskaffet, når der skal fyldes sandsække ved oversvømmelser. Havdrup Maskinforretning er nu forhandler af Mammut sandsækkefylder.

Læs mere her


SOCIAL


Demokratisk arkitektur bringer håb ind i håbløsheden

Flere små projekter er undervejs, og fælles for dem er, at de skal hjælpe med at forbedre deres lokalområder og samtidig inddrage borgerne og gøre dem til aktive demokratiske aktører.

Læs mere her


PFA vil bygge sit første seniorboligfællesskab i Horsens i samarbejde med Realdania

God livskvalitet og en indholdsrig hverdag er tanken bag det nye seniorboligfællesskab, som PFA Pension vil udvikle i tæt samarbejde med Realdania.

Læs mere her


Tolv nye landsbyklynger vil styrke fællesskabet

Der er nu sat navn på ikke mindre end tolv nye landsbyklynger. Klyngerne vil gennem samarbejde tage kampen op og vise nye veje til, hvordan de små lokalsamfund kan udvikle sig positivt og danne rammen om et aktivt liv med høj livskvalitet.

Læs mere her


Lokale beskæftigelsesindsatser er en ”must do-ting”

Hvordan sætter man gang i beskæftigelsen i udsatte boligområder? Det giver CFBU nogle bud på i håndbogen ‘Sæt gang i beskæftigelsen’. I denne anden af ialt tre fortællinger fra udgivelsen, rettes fokus mod de udfordringer og muligheder, man som kommune kan opleve i forbindelse med beskæftigelsesindsatser.

Læs mere her

NYT OM BÆREDYGTIGE BYGNINGER

Ny rolle for digitale designere i fremtiden

I fremtiden vil der være brug for flere typer digitale designere, både den klassiske digitale designer og mere humanistiske designere, der vil kunne se konteksten for designet, mener Martin Pedersen, der er digital designer ved Design Concern i Aarhus

Læs mere her


Regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån

Finansieringen af almene boliger skal gøres billigere og mere transparent. Derfor foreslår regeringen, at støttet nybyggeri og renovering af almene boliger fremover skal finansieres med statslån.

Læs mere her


Reportage fra folkemødet: bæredygtighed i høj kurs

Store dele af byggebranchen er i disse dage samlet på Bornholm. Anledningen er den demokratiske festival: Folkemødet. Bygherreforeningen var til stede. Du kan her læse, hvordan det er gået i de forskellige debatter, hvor særligt bæredygtighed er blevet diskuteret vidt og bredt.

Læs mere her


Dansk rapport blåstempler effektiv metode til at udtørre kældre

Drytech har i flere år haft succes med at udtørre kældre hos private. Nu konkluderer også en uvildig dansk rapport, at Drytechs system er en sikker og effektiv metode til fugtreducering.

Læs mere her


Prisvinder kombinerer tre kendte teknologier

Troldtekt, WindowMaster og Consolis vinder Elforsk Prisen for nyudviklet ventilationsløsning.

Læs mere her


Analyse: Danskernes grønne investeringer bliver ved snakken

Interessen for de grønne investeringer bliver tilsyneladende ved snakken. Det er nemlig kun godt hver tiende boligejer, der enten har eller påtænker at få energirenoveret boligen. Det fremgår af tal fra Dansk Byggeris Energianalyse 2017.

Læs mere her


DGNB-værktøj skal lette projekteringen helt fra starten

Certificering kræver omfattende beregninger, beslutninger og dokumentation. Derfor har Velfac lanceret en DGNB-dokumentationspakke, der giver overblik over relevante data og kriterier.

Læs mere her


Undertaget får huset til at holde længere

Tagets kvalitet er vigtigt for husets holdbarhed og levetid – og det rigtige valg starter med undertaget. Dette gælder både ved nybyggeri og når taget skal renoveres.

Læs mere her


NYBYGGERI


Endnu et grønt Apple i vores turban

Apple øger nu markant deres datacenterinvesteringer i Danmark med annoncering af nyt datacenter i Aabenraa. Som i Viborg, skal det nye datacenter køre på 100% grøn strøm. Apple understreger samtidigt, at nye vedvarende energi projekter vil følge i kølvandet, og at disse projekter ikke vil trække offentlige subsidier.

Læs mere her


Sunde Boliger: Hvordan bygger man et godt indeklima?

Er det slut med køkken-alrummet? Kan man droppe husets dampspærre? Hvorfor indrette fælles walk-in closet for hele familien? Realdania By & Byg har netop lagt sidste hånd på ”Sunde Boliger” i Holstebro, der skal teste, hvordan vi kan bygge boliger med bedre indeklima inden for et normalt byggebudget.

Læs mere her


DGNB-certificeret institution på vej i Støvring

Siden 2014 er Rebild Kommune vokset med over 700 indbyggere, og som en konsekvens af den udvikling har byrådet sat 15 mio. kroner af til at bygge en ny integreret børneinstitution.

Læs mere her


Bæredygtige Ballerup-boliger bygger på fælles nordiske principper

Med Ballerups borgmester Jesper Würtzen i førerhuset hamrede en rambuk tirsdag den første pæl i jorden for at markere byggestarten på boligbyggeriet Teglvangen med 34 lejligheder på Egebjergvang i Ballerup.

Læs mere her


DGNB Guld-byggeri sat i gang i Ørestad Syd

Første spadestik er taget til opførelsen af 28 rækkehuse og 66 lejligheder i Ørestad Syd. Projektet skal certificeres til DGNB Guld.

Læs mere her


Bonava klar til at bygge svanemærket i Værløse

Nu starter opførelsen af 130 rækkehuse på den tidligere Flyvestation Værløse.

Læs mere her


RENOVERING


De nominerede til RENOVER prisen og Jubilæumsprisen er fundet

Intet mindre end 200 projekter var i år indstillet til RENOVER prisen og Jubilæumsprisen. Seks projekter er nomineret til RENOVER prisen, mens tre er nomineret til Jubilæumsprisen, der kårer Danmarks bedste almene renovering. Begge vindere kåres ved en prisfest i august.

Læs mere her


Aarhus kommune viser vejen for skolernes indeklima

Trods masser af viden om indeklimaets betydning for børns indlæring i folkeskolerne, er det ofte kortsigtede rationaler i forhold til kommunens ejendomsdrift, som afgør, hvorvidt der bruges penge på bedre indeklima, viser ny undersøgelse fra Bygherreforeningen. Aarhus Kommune er en af de kommuner, som går mod strømmen. Her ønsker politikerne mest læring for pengene i kommunens skoler. Det afspejler sig i konkret handling på området.

Læs mere her


Building Green sætter fokus på bæredygtig renovering

Den grønne omstilling kan ikke bæres af nybyggeri alene. Derfor retter efterårets udgave af byggemessen fokus mod udvikling den eksisterende bygningsmasse.

Læs mere her


Tæt på gennembrud for eksport af energieffektive løsninger

Millionkontrakter i vente for danske virksomheder.

Læs mere her


Tyvstart på stor renovering

Renoveringen af Ellebo har været længe undervejs ‒ til gengæld var håndværkerne i fuld gang ved det første spadestik.

Læs mere her


Energirenovering giver grønne job

Vi kan ikke længere sidde og se stiltiende til, at vi i fællesskab langsomt er ved at ødelægge vores klode og dermed også grundlaget for liv og arbejde i fremtiden.

Læs mere her


ENERGI


Bygningsreglementet strammer skruen

Krav til bedre dokumentation af energiforbrug

Læs mere her


International hæder til dansk solcelle-tag: Nu skal Tesla ha’ baghjul

Ikast-virksomheden Innogie har udviklet en solcelle-løsning, hvor solcelle-panelerne udgør selve taget og som er lige en tand længere fremme i processen end Elon Musk.

Læs mere her


Lilleholt lukker for tilskud til hulmursisolering

Midlertidigt stop bliver nu permanent.

Læs mere her


Tyskere kårer dansk energirenovering til Europas bedste

Et ambitiøst energirenoveringsprojekt på Hvidovre Hospital vandt European Energy Service Award (EESA) ved en gallaevent i Berlin.

Læs mere her


Her skal der spares på energien

19 statslige kontorejendomme er blevet renoveret for 90 mio. kroner. Forventningen er, at energiforbruget nu falder med 15 procent.

Læs mere her


Coop investerer 100 millioner i LED-belysning

500.000 pærer og lysstofrør skal udskiftes i Coops 1.200 butikker i Danmark.

Læs mere her


Mindst 200.000 bygninger med dårligt energimærke

Kun en tredjedel af alle danske bygninger har et energimærke, og ca. 200.000 af dem har energimærke E eller dårligere. I landets yderområder er der mange boliger med et dårligt energimærke, viser nye tal.

Læs mere her


Bygningsstyrelsens performancetest bliver ny regel i bygningsreglementet

Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen har netop offentliggjort nye regler i bygningsreglementet, hvor dele af Bygningsstyrelsens erfaringer med performancetest er indarbejdet som et krav om funktionsafprøvning af tekniske anlæg. Bygningsstyrelsen har samtidig bidraget til en ny vejledning om funktionsafprøvningen.

Læs mere her


Overskudsstrøm fra solceller forvarmer brugsvand

Munk Energy og Bolind sikrer at boligforeningen AlmenBo kan udnytte al strømmen fra solcelleanlægget.

Læs mere her


Minister i kovending – vil nu finde løsning for 82.000 solcelleejere

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) sender Energinet.dk og embedsmændene tilbage til tegnebrættet i sagen om omdiskuteret ekstraregning til 82.000 solcelleejere.

Læs mere her


MATERIALER


Miljøvenlig maling kan blive endnu venligere

Miljøvenlig maling ville være mere miljøvenligt og mindre sundhedsskadeligt, hvis man fandt nye måder at konservere på.

Læs mere her


Aubo vinder køkkenordre med strenge miljøkrav

Navnet er Karise Permatopia. Et lille bæredygtigt økosamfund i den sydvestsjællandske stationsby Karise. Hele boligområdet, som består af økologiske lavenergihuse, skal være selvforsynende, og det stiller også krav til køkkenet.

Læs mere her


DI: Regeringens anbefalinger viser vej til cirkulær økonomi

Dansk Industri ser positivt på anbefalinger fra regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi.

Læs mere her


Cirkulær økonomi kræver friere reguleringsmæssige rammer

Cirkulær økonomi kan drive innovation af nye bæredygtige forretningsmodeller samt give adgang til nye markeder.

Læs mere her


Nu vil NCC bruge certificeret træ i alle projekter

Starter med træ og plader. Senere følger døre, vinduer og køkkener.

Læs mere her


VIDEO: Hybridovn kan gøre beton grønnere

Fynske ingeniørstuderende vækker international opsigt for idé til en mere klimavenlig fremstilling af beton.

Læs mere her


NCC vil gøre det let at genbruge overskydende materialer

NCC lancerer nu sin virtuelle markedsplads, Loop Rocks, i Danmark.

Læs mere her


Ventilerende vindue kan spare en masse energi

Blog: I 1762 bygger fremsynede arkitekter et dobbeltvindue, som med udnyttelse af princippet om termodynamik giver varme til det enorme vinterpalads i Skt. Petersborg. Vinduestypen kan potentielt spare op til 10 procent af EU’s energiforbrug-

Læs mere her


Kronik: Undgå fælderne i det cirkulære byggeri

Det er vigtigt at stille miljøkrav til genanvendte byggematerialer og at skabe dokumentation, der sikrer, at de lever op til de samme krav som nye byggematerialer, påpeger kronikøren, Mette Glavind, der er direktør i Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut.

Læs mere her


Grøn fond: Træ skal være bæredygtigt

Aage V. Jensen Naturfond og FSC Danmark samarbejder om at styrke arbejdet med fondens indkøbspolitik for bæredygtigt træ.

Læs mere her