NYT OM BÆREDYGTIGE BYER

Fremtidens byer kommer i moduler – og naturen skal med ind i byerne

Ensomhed, klimaændringer og mangel på billige boliger kan afhjælpes med mere modulært byggeri, lyder det fra et par af de arkitekter, som besøger Building Green i næste uge.

Læs mere her


Fremtidens byplanlægning foregår med en digital tvilling i 3D

Det intelligente byplanlægningsværktøj ArcGIS Urban fremvises på dansk jord ved C40 topmødet. Helt nye visualiseringsmuligheder, what-if-scenarier i 3D og en applikation til borgerinddragelse giver kommunerne nye muligheder for planlægning.

Læs mere her


København kan godt rumme 100.000 flere og stadig være klimavenlig

København skal rumme 10.000 flere indbyggere om året frem mod 2030. Men massebyggeri og bæredygtighed kan godt gå hånd i hånd, mener overborgmester Frank Jensen (S).

Læs mere her


Flere kommuner springer på DGNB-toget

30 af landets kommuner har taget certificeringsordningen DGNB til sig, men Green Building Council tror på endnu flere.

Læs mere her


TRAFIK, MOBILITET & INFRASTRUKTUR


Jan Gehl gæster building green for første gang

Jan Gehl holder oplæg på Building Green om at skabe byrum på menneskenes præmisser i stedet for på bilernes.

Læs mere her


Krav om genbrugsasfalt er ikke i asfaltbranchens interesse

I et svar til Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen oplyser transportminister Benny Engelbrecht, at Vejdirektoratet ikke i forbindelse med anlæg og vedligehold af statsvejene har stillet krav om minimumsindhold af genbrugsasfalt.

Læs mere her


København vil kræve miljøvenlige maskiner på byggepladser

Det skal være slut med store læssemaskiner og gravemaskiner, der sender beskidte dieseldampe op fra Københavns byggepladser.

I hvert fald, hvis man spørger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). Det skriver Politiken onsdag.

Læs mere her


Danske forskere kan være tæt på at udvikle grønt flybrændstof

Et dansk forskerhold fra Syddansk Universitet offentliggør tirsdag en foreløbig rapport, der antyder, at det er muligt at fremstille bæredygtigt, grønt flybrændstof i Danmark.

Læs mere her


Logstor forsøger sig med en genanvendt kappe

Kvaliteten afhænger helt af, hvilke materialer rørgiganten kan source.

Læs mere her


Energien i elbiler skal udnyttes bedre

Forskere på DTU vil nu undersøge, om det kan lade sig gøre at koble kølingen af power modulet med airconditionanlægget, så energien fra kølingen anvendes til at opvarme elbilen. Samtidig vil anvendelsen af fordampning af kølemidlet fra airconditionanlægget også forøge køleeffekten betydeligt.

Læs mere her


ENERGI & RESURSER


Dansk energiforskning har vind i sejlene og sætter fuld fart på den grønne bølge

Nye banebrydende, teknologiske løsninger giver anledning til håb og optimisme i den svære overgang fra fossile brændsler til grøn energi. Ny publikation giver dig ti bomstærke eksempler på energiforskning i verdensklasse, der kan gøre Danmark og verden grønnere.

Læs mere her


Landstrøm og testinstallationer: Nordjyske havne skal elektrificeres

Havnene i Skagen, Hirtshals og Frederikshavn samt fem havne i Norge og Sverige vil i løbet af de næste tre år komme de til at gennemgå en transformation til gavn for det maritime klimaaftryk i transportsektoren.

Læs mere her


230 millioner senere: Nu åbner industriens nye elektronikcenter

Den 3. oktober var der officiel indvielse af Center for Industriel Elektronik (CIE) i Sønderborg.

Læs mere her


Tabt udbud bevis på vandtætte skotter: Pengene flyder ikke bare rundt i elsektoren

Ewii Koncernen har tabt sit eget udbud i Energistyrelsens rammeordning for energibesparelser – i daglig tale energispareordningen.

Læs mere her


Samlet dansk front: Energiforskning skal blive til verdensklasseinnovation

Arbejdet med at omdanne erhvervsfremmesystemet er i fuld gang. Klyngelandskabet forenkles, og vi arbejder os mod én stærk energiklynge omkring styrkepositionen energiteknologi.

Læs mere her


Elektricitet skal drive fremtidens fjernvarme

Store eldrevne varmepumper, varmelagring og fleksibelt varmeforbrug kommer til at præge fjernvarmeværkerne de næste mange år, men vi skal op i tempo, så der kan høstes synergier med et elsystem drevet af stadig mere vindenergi.

Læs mere her


Nyt flisværk holder sommerlukket: Varmepumpe skal supplere sol i Grenaa

Fliskedlen på Grenaa Varmeværk får fremover lov til at holde en pause i sommer-månederne.

Læs mere her


Nye energiprojekter på vej

Læs mere her


Energiøer i Nordsøen kræver nye digitale løsninger

For at kunne høste de mange bæredygtige gigawatt fra det stormomsuste hav mellem Holland, Tyskland, Storbritannien, Danmark og Norge, er visionen at øge antallet af havvindmøller, der forbindes til såkaldte energi-hubs, f.eks. i form af en kunstig ø.

Læs mere her


Dansk Fjernvarme vil gafle 300.000 nye kunder med individuelle løsninger

Dansk Fjernvarme bevæger sig uden for sin comfort zone – eller i hvert tilfælde uden for sine naturlige fjernvarmeområder – med et helt nyt koncept inspireret af det lille Trustrup-Lyngby vand- og varmeværk på Djursland.

Læs mere her


MILJØ & KLIMA


Myter om klimaet

Der er mange myter om klimaforandringerne; jeg kan alligevel ikke gøre noget, oksekød er et stort problem, klimaforandringerne påvirker alligevel ikke mig – DR har bedt professor Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet i København se på de otte mest udbredte klimamyter.

Læs mere her

Se hvad klimaforandringerne gør ved vejret i dit lokalområde i år 2100

DMI har regnet på, hvordan vejret kan blive i slutningen af århundredet. Du kan derfor nu taste din egen by ind og se helt konkret, hvordan vejret bliver lokalt i år 2100, hvis ikke vi får gjort nok nu for klimaet.

Læs mere her


Dansk bidrag til grønne klimaløsninger i verdens byer

Minister for udviklingssamarbejde og den filantropiske forening Realdania sætter turbo på det globale bynetværk C40 Cities’ arbejde med klimaløsninger.

Læs mere her


Lad os inspirere af de bedste klimaløsninger fra verdens byer

Klimaudfordringen er den største vi står overfor. Byerne går foran med nye klimaløsninger, som vi alle kan lære af. Vi har samlet 100 af de bedste i online-publikationen Cities100.

Læs mere her


Team C.F. Møller vinder byudviklingsprojekt

Vinderforslag skal klimatilpasse Randers i fremtiden, bringe byen til vandet og udvikle de attraktive arealer mellem middelaldermidtbyen, Gudenåen og Randers Fjord.

Læs mere her


SOCIAL


Tre nomineret til pris for samfundsansvar

18 stærke kandidater til FBSA’s Jubilæumspris for Samfundsansvar er nu indsnævret til tre finalister.

Læs mere her


Arkitektfaglighed skal gøre en forskel for voldsudsatte familier

Arkitektforeningen, Røde Kors og KAB samarbejder om projektet ’Fra Bolig til Hjem’, der skal hjælpe kvinder og børn fra krisecentre i overgangen til et liv i egen bolig. På tegnestuerne JJW og Vandkunsten har man valgt at understøtte muligheden for, at de ansatte kan engagere sig.

Læs mere her


Himmerland boligforening og aalborg kommune modtager byplanprisen 2019

Tornhøj/Kildeparken i Aalborg Øst har været et af Nordjyllands mest udsatte boligområder. Men udviklingen er vendt med en gennemgribende omdannelse af området. Tillid og samarbejde mellem boligselskab, beboere og kommune har været helt afgørende for processen. Projektet udløser Byplanprisen 2019 til Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune.

Læs mere her


Socialt bæredygtig boligbebyggelse i Eltang

Arkitektfirmaet RUM har skabt en socialt bæredygtig boligbebyggelse, hvor beboerne kender hinanden og kommer hinanden ved.

Læs mere her

NYT OM BÆREDYGTIGE BYGNINGER

Grøn Logik: Særskilte sektormål for bygninger

En kommende klimahandlingsplan skal tænke på tværs af sektorer – og her bør energieffektivisering i byggeri og bygninger spille en væsentlig rolle, mener Grøn Logik.

Læs mere her


Byens bygninger skal være holdbare og have godt indeklima

Danskerne bosætter sig i stigende grad i de store byer. Teknologisk Institut stiller skarpt på godt indeklima og lang holdbarhed ved nybyg og renoveringer.

Læs mere her


Klimalov til debat under grøn byggemesse

Hvordan kan byggeriet bidrage til klimaloven? Hvor skal vi sætte ind for at sænke forbruget af CO2? Det spørger Danske Arkitektvirksomheder fem nøgleaktører om på årets Building Green.

Læs mere her


Fremtidens byggeplads er certificeret og CO2-neutral

Fremtidens byggeri i henhold til klimamålene blev diskuteret mandag på en konference i København, faciliteret af GSV. Det er vigtigt, byggebranchen tager et ansvar nu, mener direktør Dan Vodsholdt.

Læs mere her


Forskning skal sætte skub i cirkulært byggeri

Innovationsfonden og Realdania investerer i fællesskab i en stribe nye erhvervsforsker-projekter, derskal udvikle nye løsninger inden for cirkulært byggeri.

Læs mere her


NYBYGGERI


Rejsegilde for Danmarks første bæredygtige byggemarked

På mandag er der rejsegilde for Starks nye byggemarked i Hørsholm. Byggeriet af den 5500 kvadratmeter store butik er det første af sin slags i Danmark til at opnå DGNB-certificering.

Læs mere her


140 ungdomsboliger i Valby med blik for det bæredygtige

Hafniakollegiet kommer til at bestå af 140 almene ungdomsboliger, hvoraf syv er handicapboliger fordelt på tre etager.

Læs mere her


RENOVERING


Team udpeget til omfattende renovering af usunde boliger

Dansk Boligbyg, Årstiderne Arkitekter og Sweco er udpeget som vindere af konkurrencen om at gennemføre en omfattende renovering af den almene boligbebyggelse Vibehaven i Odense.

Læs mere her


Rambøll med ombord: 800 millioner om året skal gøre DTU grønnere

Årlige investeringer på 500-800 millioner kroner i nybyggeri og renovering. Det er virkeligheden for DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Universitetet sætter nu alle sejl til for, at hele deres bygningsporteføljen på 400.000 kvadratmeter skal være bæredygtig.

Læs mere her


ENERGI


Over 4000 skoler har et dårligt energimærke

70 procent af de bygninger, som kommunerne ejer, har et dårligt energimærke, viser nye tal fra Dansk Byggeri. Blandt de hårdest ramte er eleverne og lærer i folkeskolen, som har deres daglige gang i de utætte bygninger.

Læs mere her


Energifond vil målrette milliard til almene renoveringer

For at fremme energirenoveringer i den almene boligsektor vil PKA’s energifond Sustain Solutions øremærke minimum 1 mia. kr. til projekter.

Læs mere her


MATERIALER


Det er for svært at bygge klimavenligt

Byggeriet udleder 40 procent af verdens CO2. Men det kan sagtens blive meget mindre, hvis byggematerialer får et klimamærke, så vi kan vælge de bedste løsninger, siger direktør, Ib Enevoldsen fra ingeniørgiganten Rambøll.

Læs mere her


Glem nu ikke den indlejrede energi i byggematerialer

Bendt Bendtsen og interessefællesskabet Grøn Logik præsenterede fornyeligt seks tiltag til et grønnere og mere energieffektivt Danmark.

Læs mere her


Rockfon skruer op for udviklingen af akustikløsninger

Rockfon intensiverer nu udviklingen af sine bæredygtige, brugervenlige og innovative akustikløsninger. Med en ny innovationsdirektør i spidsen er virksomheden godt rustet til at imødekomme markedets behov og nytænke konventionerne.

Læs mere her


Fælles kurs mod mindre indlejret CO2 i byggematerialer

Der er ingen vej uden om bygge- og anlægsbranchen, når Regeringens klimamål skal realiseres. Det kræver fokus på indlejret energi i byggematerialer, fælles fodslag og ikke mindst strengere krav og lovændringer, lyder beskeden i kølvandet på konference.

Læs mere her


GK genanvender arkitektegnet armaturer for at undgå ressourcespild

Cirkulær økonomi er et centralt emne ved det igangværende renoveringsprojekt af Trygs lokaler i Ballerup, der om lidt skal overgå til Nets. Projektleder hos GK Danmark A/S er initiativtager til renoveringsmetoden, der skal bidrage til en grønnere fremtid.

Læs mere her


Ny facademaling reducerer behovet for køling markant

Danske Nowocoat har udviklet en facademaling, der reflekterer 90 procent af solens infrarøde stråler og reducerer overfladens absorbering af strålernes varme med helt op til 20 procent.

Læs mere her


Nytænkende partnerskaber er helt afgørende

Vinderne af Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge er allerede er godt på vej med en skalérbar cirkulær løsning.

Læs mere her


Bæredygtige materialer kan påvirke indeklima negativt

Bæredygtige byggematerialer kan i kombination med andre materialer give såkaldte cocktaileffekter, hvor helt nye stoffer opstår.

Læs mere her


Tre gange mindre CO2 belastning ved at bruge nedknust beton

Bruger man nedknust beton som erstatning for granittilslag i produktionen af ny beton opnår man en stor CO2 gevinst, især i forhold til granit, der er knust og importeret fra Norge, viser nyt projekt fra Teknologisk Institut.

Læs mere her


Nyt projekt vil forvandle byggeaffald til nye resurser

Projektet City Loops skal udvikle metoder og demonstrere værktøjer, der skaber kredsløb, så byggeaffald og overskudsjord bliver til råstoffer, vi kan bruge.

Læs mere her