NYT OM BÆREDYGTIGE BYER

54 ambassadører diskuterede byudvikling i BLOX

En lang række udenlandske ambassadører i Danmark så det bedste af Danmark og talte om udfordringerne for fremtidens byer, da Udenrigsministeriet den 17. januar afholdt sin årlige nytårskur. Det foregik i BLOX, der rummer et unikt miljø inden for arkitektur, design og bæredygtig byudvikling.

Læs mere her


Ny rapport: Verdensmålene kan give 400 mia. kr. i eksport

I torsdags lancerede udviklingsminister Ulla Tørnæs og erhvervsminister Rasmus Jarlov en ny rapport, som konkluderer, at der ligger 400 milliarder kroner og venter på dansk erhvervsliv, hvis vi tager handsken op i forhold til FN’s Verdensmål.

Læs mere her


Vinge Station skrumper – Henning Larsen-projekt droppet

Den opsigtsvækkende station i sjællandske Vinge, der i 2016 blev præsenteret som et af Danmarks største byudviklingsprojekter, bliver markant mindre.

Læs mere her


International hæder til Sønderborg Kommune

Sønderborg Kommune har de seneste år arbejdet intenst for at indarbejde bæredygtighed og FN’s Verdensmål i blandt andet undervisningen i folkeskolerne og på ældreområdet. Det udløser nu prisen “UNESCO Learning City Award”.

Læs mere her


Gladsaxe Kommune trækker verdensmålene ned fra loftet og ind i styringen

Gladsaxe Kommune fremlagde sidste år deres styringsstrategi for hele kommunen, der indtænker flere af FN’s 17 verdensmål. De blev derfor den første kommune, der tænkte verdensmålene for bæredygtighed ind i de kommunalpolitiske initiativer.

Læs mere her


CO2-neutralitet: Aarhus på vej mod historisk transformation

I Aarhus Kommune står man foran at skulle designe en by uden CO2-udledning i 2050. Vi skal tænke os om, siger chefkonsulent.

Læs mere her


TRAFIK, MOBILITET OG INFRASTRUKTUR


Mindre støj skal forbedre miljøet i København

Ny trafikhandlings-plan skal reducere støjen i København. Blandt andet gennem lavere hastigheder.

Læs mere her


Vigtigt skridt for klimavenlige lastbiler i EU

EU-landene og Europa-Parlamentet er blevet enige om en endelig aftale, der for første gang fastsætter CO2-krav til nye tunge køretøjer.

Læs mere her


Elleve gasdrevne skraldebiler har fået hver sit fyldeanlæg

Meldgaard Miljø har netop indviet sit nye biogas-fyldeanlæg.

Læs mere her


Roskilde satser på klimabusser: Vi skal være modige

Det kræver en stor indsats, men Enhedslisten er på vej i den helt rigtige retning, når partiet med en ny klimaplan vil skifte busser og biler, der kører for det offentlige, ud med varianter, der ikke forurener luften.

Læs mere her


Busser i Nordjylland skal køre på biogas

Regionsrådet har vedtaget, at Nordjyllands Trafikselskabs skal udbyde alle regionalruter i det kommende udbud med biogas som brændstof i busserne.

Læs mere her


Er proppen gået af ketchupflasken: Elbil-salget stiger markant

Danskerne viser rekordstor interesse for elbiler i de første 20 dage af januar. Fra et beskedent salg på kun 18 biler i de første knap tre uger i 2018, er der i samme periode i år solgt 10 gange så mange elbiler – svarende til lige godt 200 biler. Det skriver Autobranchen Danmark i en pressemeddelelse.

Læs mere her


Flere elbiler på vejene i Sønderborg-området

1. januar 2019 er antallet af elbiler i Sønderborg Kommunes flåde oppe på 8 biler, og de kører allerede endnu mere end tidligere.

Læs mere her


Iværksættere med vild påstand: Vi kan lade en elbil på 5 minutter

Det behøver ikke at tage mere end fem minutter at lade en elbiler, påstår selskabet GBatteries, som vil bruge algoritmer til at nå sit spektakulære mål. Eksperter er skeptiske.

Læs mere her


Enhedslisten: Sådan får vi 1,2 mio. elbiler i 2030

Enhedslistens klimaplan tager livtag med den svære transportsektor med omstilling af 1,2 mio. biler til el i 2030. Et godt forsøg, siger IDA’s transport-ekspert.

Læs mere her


ENERGI


3,6 mio. kr. til projekter for et mere fleksibelt energisystem

Syv projekter har opnået støtte fra Smart Energi-puljen, der skal udvikle fremtidens fleksible og sammentænkte energisystem.

Læs mere her


Grønt vækstteam: Sæt forbrugsdata fra forsyningssektoren fri

Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi overleverede i dag ti anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive frontløber i den grønne omstilling. Et nyt grønt eventyr, som det Danmark har oplevet i vindmølleindustrien, kan stå på spring i kulisen. Men der skal lettes på regler for bl.a. forsyningsdata, og danske virksomheder skal ind i kampen om at udvikle fremtidens grønne løsninger.

Læs mere her


Christiansborg bør udvide klima-værktøjskassen

Der er efterhånden få danskere, som er uenige i, at klimaforandringerne er en af dette århundredes vigtigste udfordringer, og at fossil energi skal erstattes med vedvarende alternativer.

Læs mere her


Byråd satte stopper for energipark

Der er sat en stopper for den videre detailplanlægning af Holsted Energipark. Byrådet i Vejen Kommune har netop sendt parken til tælling.

Læs mere her


Biogas i Sønderborgs energisystem

Grøn biogas er en nødvendig del af fremtidens energisystem. Lokalt er der behov for at sikre borgerne mod frygt for lugt og transportgener. Undren over at Folketinget nu ændrer tilskudsordningen.

Læs mere her


EU nærmer sig 20 pct. grøn energi

Vedvarende energi dækker nu 17,5 procent af det samlede energiforbrug i EU’s 28 medlemslande, oplyser Eurostat, i følge DanskEnergi.dk, på baggrund af friske tal for 2017.

Læs mere her


MILJØ OG KLIMA


Borgerforslag om dansk klimalov kan tages op i Folketinget

Et borgerforslag stillet af 11 miljø- og udviklingsorganisationer har fået de nødvendige 50.000 underskrifter.

Læs mere her


Arkitekter vil løse klimaudfordringer

En ny tv-serie ”Vi bygger det væk”, skabt med støtte fra Statens Kunstfond, sætter fokus på danske arkitekters arbejde med at løse nogle af de største udfordringer lige nu.

Læs mere her


Lilleholt underskriver erklæring om klimaneutralitet med nordiske stats- og klimaministre

De nordiske lande skal danne fælles front for at bekæmpe klimaforandringerne. Sådan lyder det samlet fra de nordiske regeringsledere og klimaministre ved et møde i Helsinki.

Læs mere her


Af hensyn til drikkevandet: Region kaster ni millioner efter afværgeprojekter

I 2019 har Regionsrådet i Region Nordjylland afsat 9 mio. kr. til afgrænsende undersøgelser og afværgeprojekter.

Læs mere her


31 boringer forurenet af nyopdaget pesticid

Hver femte gang Miljøstyrelsen sugede grundvand op, fandt man pesticidet dimethylsulfamid.

Læs mere her


400.000 københavnere drikker vand med rester af nyopdaget stof

Nedbrydningsproduktet DMS findes i vandhanen hos hver fjerde indbygger i hovedstaden og udgør dermed den værste forurening af hovedstadens drikkevand nogensinde.

Læs mere her


SOCIAL


Byggefællesskaber på dagsordenen

Boliger, der opføres af beboerne selv og udformes efter deres ønsker, kan føre kvalitet og mangfoldighed til de danske byer – men det stiller krav til organisering og proces. En ny publikation fra Realdania By & Byg stiller skarpt på byggefællesskaberne.

Læs mere her

NYT OM BÆREDYGTIGE BYGNINGER

Nu kan du vurdere en bygnings miljøaftryk i den tidlige designfase

Ny, forenklet tilgang til LCA-beregninger gør det nemmere for rådgiverbranchen at optimere en bygnings miljømæssige påvirkninger i den tidlige designfase. Det er nemlig i denne fase, de store beslutninger stadig kan ændres til fordel for miljøet.

Læs mere her


Bæredygtig arkitektur skal på pensum helt fra dag ét

Marwa Dabaieh er professor ved Aalborg Universitet og forsker i bæredygtig arkitektur. Hun mener, at der er mangel på viden om bæredygtig arkitektur, f.eks. brug af naturmaterialer i stedet for beton, og hun peger på, at nye arkitektstuderende bør introduceres for bæredygtig arkitektur fra begyndelsen af deres studium.

Læs mere her


Boligejere bør tænke mere på klimasikring

Fremtidens klima byder på kraftige skybrud og flere stormfloder. Realdania og Bolius står bag undersøgelse, der afdækker boligejernes syn på klimasikring.

Læs mere her


Nytænkning nedbringer affaldsmængden i byggeriet

Vinderne i byggeriets konkurrence om at bygge med affald er Golder Associates, Solum og STARK, Søren Jensen rådgivende ingeniører og Krydsrum Arkitekter.

Læs mere her


Boligejere bør tænke mere på klimasikring

Fremtidens klima bliver mere ekstremt med kraftige skybrud og flere stormfloder, men en undersøgelse viser, at de færreste ved, hvad man selv kan gøre for at sikre boligen mod de øgede vandmængder. Realdania og Bolius står bag undersøgelsen, der afdækker boligejernes syn på klimasikring.

Læs mere her


 

Ny politisk strategi skal fremme bæredygtigt byggeri gennem digitalisering

Trafik-, Bygnings- og Boligministeriet udgav onsdag d. 30. januar en politisk strategi for at styrke den digitale omstilling i byggeriet. Ministeriets ”Strategi for digitalt byggeri” skal blandt andet fremme mere bæredygtigt byggeri gennem digitale værktøjer.

Læs mere her


NYBYGGERI


Gladsaxe udvikler verdensnyhed for klimaet

Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe med 117 boliger får lokal klimatilpasningsløsning med fordampning af regnvand.

Læs mere her


Højt trætårn på vej i Aarhus

Træet som byggemateriale hitter igen, og nu skal et nyt tårn af træ i Aarhus vise vejen og inspirere byggebranchen.

Læs mere her


Bæredygtigt børnehus i Viborg har fundet sin vinder

Syd for Viborg skyder den nye, bæredygtige bydel Arnbjerg op. Til områdets børn skal opføres et nyt børnehus til 160 børnehave- og vuggestuebørn.

Læs mere her


Boligforening bygger Danmarks højeste træhuse

Fokus på at bygge miljøvenligt har fået flere lande til at bygge højt i træ.

Læs mere her


Demo-projekt giver anledning til at stille strammere energikrav i 2020

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) og Teknologisk Institut mener, at regeringen kan stramme energikravene til nybyggeri i 2020.

Læs mere her


RENOVERING


Varm luft eller virkelighed: Politikere vil gøre Christiansborg CO2-neutralt

Rød blok foreslår kødfrie dage i Snapstinget, lavere varmeforbrug og kortere flyrejser for at gøre Christiansborg CO2-neutralt allerede i 2020.

Læs mere her


Innovative løsninger til bedre indeklima i skoler søges

Indeklimaet på en stor del af landets skoler halter bagefter. Nu kan virksomheder med innovative og omkostningseffektive løsninger til bedre indeklima søge støtte til afprøvning af nye løsninger hos Realdania.

Læs mere her


117 boliger bliver prøveklud for unik klimatilpasning

En banebrydende klimatilpasningsløsning, hvor regnvand håndteres via fordampning, ser dagens lys i Gladsaxe Kommune.

Læs mere her


Fremtidens krav til renovering af bygninger

På ’Danvak Dagen 2019 – Bedre byggeri i Danmark’ kan du opnå større indsigt i fremtidens krav til renovering af bygninger. Her får du eksperternes bud på, hvordan man opnår de bedste betingelser for et godt indeklima og funktionelt byggeri, som ligeledes er energioptimeret og integreret i forsyningssystemet.

Læs mere her


Energirenovering giver værdi for lejer og udlejer

Skal Danmark kunne indfri de ambitiøse mål om et netto 0 i 2050, er der brug for indsatser over en bred pallette og energioptimering i bygningsmassen er en væsentlig bidragsyder hertil.

Læs mere her


ENERGI


1.300 vrede solcelleejere stævner energiministeren

Solcelleejere føler sig snydt, fordi der er blevet ændret i en aftale, der blev indgået i 2012.

Læs mere her


Dansk Energi: Vi skal acceptere solceller og vindmøller i baghaven

Der er brug for langt flere solceller og vindmøller i fremtiden, hvis vi skal nå klimamålene, men alt for ofte bliver de stoppet af borgerprotester og langvarig sagsbehandling.

Læs mere her


Regeringen giver 2.000 kroner i bytte for gamle brændeovne

Det Økologiske Råd frygter, at regerings skrotningsordning for gamle brændeovne ikke vil give miljøgevinst.

Læs mere her


Gratis arrangement om aktive solfacader

Task 56 og “Smart Energy Green Cities” inviterer til gratis eftermiddagsarrangement om aktive solfacader. Kom og bliv klogere på aktive solfacader på system- og bygningsniveau.

Læs mere her


 

Dansk forskning øger markant organiske solcellers holdbarhed

Organiske solceller er billigere at producere, men teknologien er relativt uprøvet. Det vil en forskningsgruppe i Sønderborg gøre op med.

Læs mere her


MATERIALER


Dommerkomitéen har nomineret til Bæredygtig Beton Prisen

Dommerkomitéen bag Bæredygtig Beton Prisen har nomineret et erhvervshus, et genbrugscenter samt fire bygninger i forskningsprojektet Grøn Beton II til Bæredygtig Beton Prisen 2019.

Læs mere her


Arkitektvirksomhed vinder “genbrugsudfordring”

Bæredygtigt byggeri hædres af Realdania, og denne gang i forbindelse med konkurrencen “Circular Construction Challenge”. Et af de tre vinderforslag er udarbejdet af arkitektvirksomheden Krydsrum Arkitekter.

Læs mere her


Roskilde Kommune eksperimenterer med genanvendelse af beton

I bydelen Musicon tæt på Roskilde centrum starter Roskilde Kommune et projekt med genanvendelse af beton.

Læs mere her


Skrøner om genbrug af gammel beton fakta-tjekkes

DTU tester sammen med industripartnere, hvordan beton fra nedrivninger kan genbruges i ny beton. Der er brug for faktuel viden at basere grøn udvikling på.

Læs mere her


Cirkulære produkter er vejen frem

Fischer Lighting vil på Energiforum 2019 give dig et indblik i, hvordan man kan sikre, at belysning er udarbejdet efter cirkulære principper, når man opgraderer til LED.

Læs mere her