NYT OM BÆREDYGTIGE BYER

Danmark har brug for regional planlægning

Den regionale planlægning er en forudsætning, hvis vi skal sikre en større sammenhængskraft i vores samfund – på tværs af by og land og på tværs af sociale skel.

Læs mere her


Marina City opnår guld i bæredygtighed

Ambitionen er klar: Marina City i Kolding skal være et bæredygtigt by- og marinaområde. Derfor er området på sydsiden af Kolding Fjord nu blevet certificeret ud fra det såkaldte DGNB-system, som anvendes til at beskrive og bedømme niveauet for bæredygtighed i et byområde.

Læs mere her


Eksempelområde for cirkulær økonomi

Byrådet formulerede allerede i 2017 visionen om at blive foregangskommune inden for cirkulær økonomi (CØ), og i forlængelse heraf blev det besluttet, at Marina City ønskes udviklet som et eksempelområde for cirkulær økonomi inden for byggeri og byudvikling.

Læs mere her


Ny udstilling om Marina City

Hen over sommeren vil det være muligt at se en udstilling, som viser de nyeste tegninger og illustrationer af Marina City.

Læs mere her


Jesper Nygård om byer, bæredygtighed og baseline

”Det er ikke nok, at Mumbai og New York gør noget, vi skal også gøre noget i Frederikshavn og Frederikssund og Fredericia. Så alle skal kunne se sig selv i FNs Verdensmål, og det er baselinen et værktøj til,” fortæller vores adm. direktør i et interview, der stiller skarpt på Verdensmål 11 og status herhjemme.

Læs mere her


Thomas Ravn-Pedersen om danske byers bæredygtighed

”Bilisme er måske en af de værste knuder for byerne: Skal vi virkelig stadig have byer, der er baseret på biler?” spørger direktør og chefredaktør Thomas Ravn-Pedersen i det fjerde af syv interviews, der stiller skarpt på Verdensmål 11 og status herhjemme.

Læs mere her


Kirsten Brosbøl om danske byers bæredygtighed

”Baselinen viser, at der er flere steder, hvor vi faktisk er langt fra der, hvor vi gerne vil være. Både i forhold til ren luft og transportens CO2-aftryk er vi langt fra vores selvopfattelse som et grønt foregangsland”, fortæller fhv. miljøminister (S) Kirsten Brosbøl i det andet af syv interviews, der stiller skarpt på Verdensmål 11 og status herhjemme.

Læs mere her


Jesper Theilgaard om danske byers bæredygtighed

”Hvis man synes, at den hellige grav er velforvaret, og at det hele går meget godt, så kommer man ikke nogen vegne” siger meteorolog Jesper Theilgaard i det første af syv interviews, der stiller skarpt på Verdensmål 11 og status herhjemme.

Læs mere her


TRAFIK, MOBILITET OG INFRASTRUKTUR


Cityringen forsinket: Metrolinje åbner i september

Den nye metrolinje i København åbner først til efteråret, fordi entreprenørerne ikke har overholdt deadline.

Læs mere her


CG Jensen bygger det officielle startskud til Hovedstadens Letbane

Seks borgmestre og regionrådsformanden foretog i dag første spadestik på Hovedstadens Letbanes nye kontrol- og vedligeholdelsescenter i Glostrup.

Læs mere her


Superkondensator lagrer energi i bussen i Aalborg

I tirdags kunne tidligere klima- og energiminister Lykke Friis stige ombord på Aalborgs nye el-bus. Hun fik følgeskab af Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, kommunaldirektør Christian Roslev og rådmand Mads Duedahl. Med ombord på bussen var også repræsentanter fra kinesiske Aowei.

Læs mere her


Samtlige brinttankstationer i Danmark lukker efter norsk ulykke

Se videoen: Mandag eksploderede en ny brint-tankstation i Sandvika nær Oslo. Årsagen er endnu ikke kendt, men alle danske brinttankstationer er lukket over det seneste døgn.

Læs mere her


ENERGI


Udvider testcenter: Vestas skal teste flere vinger i Aalborg

Snart skal endnu flere vindmøllevinger stå sin styrkeprøve på Aalborg havn.

Læs mere her


Padborg Fjernvarme indgår aftale om overskudsvarme med Arla

– Padborg fjernvarmes virksomhedsstrategi angående nye forsyningskilder er at afsøge ’lokale stedbundne potentialer’, hvorfor en virksomhed som Arla Foods med sine ambitiøse klimamål helt naturligt har vores opmærksomhed, siger Jan Riber Jakobsen, bestyrelsesformand hos Padborg fjernvarme.

Læs mere her


Geotermi uden slinger i valsen

Et af de tre geotermianlæg, der findes på dansk jord, kører optimalt. I Thisted hos Thisted Varmeforsyning har de nemlig helt styr på det.

Læs mere her


Aalborg: Vi laver Thisted gange ti – men starter stille op

Nordjyllandsværket, der leverer varme til tusindvis af aalborgensere, lever på lånt tid. I senest 2028 skal det på pension og som en erstatning for varmen fra værket har Aalborg Kommune, der ejer Nordjyllandsværket, valgt at satse på et energimiks, der består af en stor del geotermi – rent faktisk 100 MW.

Læs mere her


89.500 varmekunder samles snart under samme hat

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop godkendt Verdos overtagelse af Eniigs fjernvarmeforsyning i Herning og omegn. Efter sammenlægningen kommer Verdo’s varmeforsyning i Randers og Herning til at omfatte en samlet årlig leverance af ca. 939 GWh fjernvarme til 89.500 kunder fordelt på ca. 31.700 målere.

Læs mere her


Lad solcellerne bidrage til den grønne omstilling

Danmark skal være CO 2 neutralt i 2050 og flere partier har sagt, at de ønsker, at vi allerede i 2030 skal være 60 % CO2 neutrale. Det lyder dristigt, men faktisk kan solceller og vindmøller sagtens nå at levere varen, og uden at det ødelægger dansk økonomi, men vi har travlt, hvis ikke vi skal bygge alle solcellemarker og vindmølleparker i 2030.

Læs mere her


Fynsk solcelleanlæg et skridt tættere på

Et 67 hektar stort solcelleanlæg ved Skovsbo Gods syd for Kerteminde er nu blevet sendt i høring, da en etablering kræver en ændring af lokalplanen.

Læs mere her


Efter tre måneders test: Kabelløse lygtepæle er kommet for at blive

I Brenderup i Middelfart Kommune har der de sidste tre måneder været opstillet otte gadelamper. Ikke bare af den helt almindelige slags, men en helt ny type kabelløse gadelamper, hvor kombinationen af solenergi og LED skaber lys over land – også om natten.

Læs mere her


Kommunen baner vej for 13 vindmøller og sol nord for Skive

Efter indstilling fra forvaltningen har Skive Kommunes udvalg for teknik- og miljø enstemmigt vedtaget at gå videre med det vindmølle- og solprojekt, der skal ligge ved erhvervsparken GreenLab Skive otte kilometer nord for Skive i Kåstrup.

Læs mere her


Tankrenovering første skridt på grønnere vej i Fredericia

Hos Fredericia Spildevand og Energi har man store og grønne ambitioner. Målet lyder på CO2-neutralitet i 2030, og første skridt mod en mere energieffektiv spildevandsbehandling har været renoveringen af anlæggets fire procestanke.

Læs mere her


MILJØ OG KLIMA


EU-Kommissionen revser Danmarks grønne ambitioner

Der skal mere kød på de danske planer for blandt andet energieffektivisering, lyder det fra EU-Kommissionen i ny klimakarakterbog.

Læs mere her


Juul | frost klimasikrer Frederikshavns midtby

Juul | Frost Arkitekter bag renovering af 350 meter af Frederikshavns gågade for at klimasikre Frederikshavns midtby.

Læs mere her


1:1 Landskab bag skybrudsprojekt i Sydhavnen

Et innovativt skybrudsprojekt i Københavns Sydhavn skal sikre beboerne mod vand i kælderen og slår et slag for biodiversiteten med over 120 forskellige planter.

Læs mere her


SOCIAL


15 udsatte boligområder kortlagt

Arkitektskolen Aarhus har nu færdiggjort værdibeskrivelser for de 15 boligområder, der er på regeringens liste over de såkaldt hårdeste ghettoer.

Læs mere her


Grønt seniorbofællesskab i Fensmark

Brugsen i Fensmark og entreprenøren Enemærke & Petersen vil skabe et landsbyfællesskab til seniorer på Sydsjælland. Projektet er tegnet af Mangor & Nagel.

Læs mere her


Holmbladsgades nye skole bliver åben for lokalmiljøet

Arkitektfirmaerne Christensen & Co og Kjær & Richter vinder konkurrencen om Nordøst Amager Skole.

Læs mere her


Vollsmoses største boligorganisation: ”der er kommet nyt fokus på ghettokriterierne”

CFBU har talt med chef for kommunikation og boligstrategi i CIVICA, Nanna Sjørslev Muusman, om udviklingen og vidensbehovet på det boligsociale område.

Læs mere her


Programchef: ”vigtigt med fokus på koblingen mellem fysiske og sociale indsatser i udsatte boligområder”

CFBU havde den 1. maj 10 års jubilæum. I den forbindelse har vi spurgt Astrid Bruus Thomsen, programchef hos Realdania, hvordan hun ser CFBU’s rolle nu og i fremtiden.

Læs mere her

NYT OM BÆREDYGTIGE BYGNINGER

Sådan kan man bygge og bo bæredygtigt

TREDJE NATUR præsenterer et særligt bæredygtigt byggeri, hvor håndtering af støj og dagslys er integrerede designparametre.

Læs mere her


Samlet bæredygtighedspolitik for byggeriet

Det politiske Danmark har længe set isoleret på områder som energi, klima, miljø og kystbeskyttelse. Dansk Byggeri har nu udarbejdet en samlet grøn bæredygtighedspolitik med 19 konkrete forslag til politikerne.

Læs mere her


Byggeriet samles om FN’s 17 verdensmål

KADK er tovholder på nyt netværk og samler alle byggeriets parter om FN’s 17 verdensmål.

Læs mere her


Energieffektivitet er den billige vej til den grønne omstilling

Ved at sætte målrettet fokus på løsninger, der kan reducere vores energiforbrug, kan Danmark nå målet om et klimaneutralt samfund senest i 2050 markant billigere end ved kun at satse på vedvarende energi. Det viser ny analyse, som Bygherreforeningen offentliggør i samarbejde med en lang række virksomheder, organisationer og NGOer. Bl.a. aktørerne bag Renovering På Dagsordenen og SYNERGI.

Læs mere her


Lad os sammen skabe et nyt grønt energieventyr

Klimadebatten handler ofte om kød, flyrejser og elbiler. Det er naturligvis helt centrale indsatsområder. Men vi glemmer alt for ofte de andre muligheder for grøn omstilling, der ligger ligefor: vores boliger og bygninger. Samlet set udgør vores bygninger et kæmpe uforløst klimapotentiale.

Læs mere her


70.000 DGNB-certificerede kvm henter inspiration fra musikfestival

PensionDanmark i nyt samarbejde med NorthSide om udviklingen af en bæredygtig bydel i det centrale Aarhus.

Læs mere her


NYBYGGERI


DGNB-guld til Rambølls domicil i Esbjerg

Rambølls domicil i Esbjerg kan nu understrege sin bæredygtige profil med en DGNB-guld certificering. Det er Pluskontoret Arkitekter og Transform arkitekter, der har tegnet projektet.

Læs mere her


Ny bæredygtig træskole i Viborg

Byrådet i Viborg Kommune har netop vedtaget, at det bliver Arkitema Architects og Sloth Møller, der skal designe en ny skole og hal i bydelen Overlund.

Læs mere her


Byggebranchens performance halter – men det er der råd for

Morten Stilling vil gøre byggebranchen meget mere effektiv. Men det kræver, at branchens beslutningstagere sluger en stor kamel.

Læs mere her


RENOVERING


Hospitaler afslutter et lille årtis renoveringer

Med afslutningen af flere års omfattende energirenoveringer på Hospitalsenhed Midts matrikler, kan hospitalsenheden nu begynde at se frem mod de miljømæssige og økonomiske gevinster, som renoveringerne munder ud i.

Læs mere her


Loftsrum bliver til svanemærkede tagboliger i Vanløse

I bebyggelsen Dalhusene omdannes de gamle loftrum til 36 nye tagboliger med udsigt over Vanløse. Som noget særligt bliver tagboligerne svanemærkede.

Læs mere her


ENERGI


Se kortet: Her bor de grønne danskere

Danskernes huse har de bedste energimærker i hovedstadsområdet og i den østlige del af Jylland. Der er derimod flere energimærker i den røde ende af skalaen på Fyn, Vestsjælland og vestlige del af Jylland.

Læs mere her


Ny undersøgelse: Glade solcelleejere vil gerne have et batteri

De små, private solcelleanlæg spiller en væsentlig rolle for en grøn omstilling af el-nettet, som måske bliver stærkere i fremtiden.

Læs mere her


Økonomisk rygstød til masseproduktion af organiske solceller

MCI NanoSYD på SDU Sønderborg har fået bevilliget fem millioner kroner fra Bitten & Mads Clausens Fond, så centret kan tage det store skridt fra grundforskning til egentlig produktion af organiske solceller og andre smarte materialer.

Læs mere her


Norisol skal energieffektivisere 600 Coop-butikker

Coop har sat sig et ambitiøst klimamål: Vi vil spare 20 pct. på energien i 2020.

Læs mere her


MATERIALER


En stille revolution i træbyggeriet

Interessen for at bygge med træ er vokset markant. 350 danske og internationale branchefolk har lige deltaget på årets Build in Wood.

Læs mere her


7 gode grunde til at bygge i træ

Bæredygtig arkitektur kan let transformeres, vedligeholdes, adskilles og genanvendes. Bæredygtig arkitektur er i høj grad et spørgsmål om materialevalg, og her er træ et oplagt valg. Her får du 7 argumenter for at bygge i træ.

Læs mere her


Nyt projekt sætter byggematerialer i kredsløb

Vandkunsten er med i et forskningsprojekt, der skal implementere cirkulær økonomi og skabe byer uden byggeaffald.

Læs mere her


Farlig asbest bør fjernes fra danske huse, siger eksperter

I Holland er man allerede ved at rydde op i det farlige materiale.

Læs mere her


Bæredygtige frontløbere skal frem i lyset

Klimadagsorden har aldrig været mere aktuel. Det samme kan man sige om byggebranchens rolle i den grønne omstilling. Og nu kan du være med til at synliggøre dem der går forrest i bæredygtighedens tegn – og indstille din favorit til Det Bæredygtige Element 2019.

Læs mere her