NYT OM BÆREDYGTIGE BYER
Danmark har brug for regional planlægning
Den regionale planlægning er en forudsætning, hvis vi skal sikre en større sammenhængskraft i vores samfund – på tværs af by og land og på tværs af sociale skel.
Læs mere her
Marina City opnår guld i bæredygtighed
Ambitionen er klar: Marina City i Kolding skal være et bæredygtigt by- og marinaområde. Derfor er området på sydsiden af Kolding Fjord nu blevet certificeret ud fra det såkaldte DGNB-system, som anvendes til at beskrive og bedømme niveauet for bæredygtighed i et byområde.
Læs mere her
Eksempelområde for cirkulær økonomi
Byrådet formulerede allerede i 2017 visionen om at blive foregangskommune inden for cirkulær økonomi (CØ), og i forlængelse heraf blev det besluttet, at Marina City ønskes udviklet som et eksempelområde for cirkulær økonomi inden for byggeri og byudvikling.
Læs mere her
Ny udstilling om Marina City
Hen over sommeren vil det være muligt at se en udstilling, som viser de nyeste tegninger og illustrationer af Marina City.
Læs mere her
Jesper Nygård om byer, bæredygtighed og baseline
”Det er ikke nok, at Mumbai og New York gør noget, vi skal også gøre noget i Frederikshavn og Frederikssund og Fredericia. Så alle skal kunne se sig selv i FNs Verdensmål, og det er baselinen et værktøj til,” fortæller vores adm. direktør i et interview, der stiller skarpt på Verdensmål 11 og status herhjemme.
Læs mere her
Thomas Ravn-Pedersen om danske byers bæredygtighed
”Bilisme er måske en af de værste knuder for byerne: Skal vi virkelig stadig have byer, der er baseret på biler?” spørger direktør og chefredaktør Thomas Ravn-Pedersen i det fjerde af syv interviews, der stiller skarpt på Verdensmål 11 og status herhjemme.
Læs mere her
Kirsten Brosbøl om danske byers bæredygtighed
”Baselinen viser, at der er flere steder, hvor vi faktisk er langt fra der, hvor vi gerne vil være. Både i forhold til ren luft og transportens CO2-aftryk er vi langt fra vores selvopfattelse som et grønt foregangsland”, fortæller fhv. miljøminister (S) Kirsten Brosbøl i det andet af syv interviews, der stiller skarpt på Verdensmål 11 og status herhjemme.
Læs mere her
Jesper Theilgaard om danske byers bæredygtighed
”Hvis man synes, at den hellige grav er velforvaret, og at det hele går meget godt, så kommer man ikke nogen vegne” siger meteorolog Jesper Theilgaard i det første af syv interviews, der stiller skarpt på Verdensmål 11 og status herhjemme.
Læs mere her
TRAFIK, MOBILITET OG INFRASTRUKTUR
Cityringen forsinket: Metrolinje åbner i september
Den nye metrolinje i København åbner først til efteråret, fordi entreprenørerne ikke har overholdt deadline.
Læs mere her
CG Jensen bygger det officielle startskud til Hovedstadens Letbane
Seks borgmestre og regionrådsformanden foretog i dag første spadestik på Hovedstadens Letbanes nye kontrol- og vedligeholdelsescenter i Glostrup.
Læs mere her
Superkondensator lagrer energi i bussen i Aalborg
I tirdags kunne tidligere klima- og energiminister Lykke Friis stige ombord på Aalborgs nye el-bus. Hun fik følgeskab af Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, kommunaldirektør Christian Roslev og rådmand Mads Duedahl. Med ombord på bussen var også repræsentanter fra kinesiske Aowei.
Læs mere her
Samtlige brinttankstationer i Danmark lukker efter norsk ulykke
Se videoen: Mandag eksploderede en ny brint-tankstation i Sandvika nær Oslo. Årsagen er endnu ikke kendt, men alle danske brinttankstationer er lukket over det seneste døgn.
Læs mere her
ENERGI
Udvider testcenter: Vestas skal teste flere vinger i Aalborg
Snart skal endnu flere vindmøllevinger stå sin styrkeprøve på Aalborg havn.
Læs mere her
Padborg Fjernvarme indgår aftale om overskudsvarme med Arla
– Padborg fjernvarmes virksomhedsstrategi angående nye forsyningskilder er at afsøge ’lokale stedbundne potentialer’, hvorfor en virksomhed som Arla Foods med sine ambitiøse klimamål helt naturligt har vores opmærksomhed, siger Jan Riber Jakobsen, bestyrelsesformand hos Padborg fjernvarme.
Læs mere her
Geotermi uden slinger i valsen
Et af de tre geotermianlæg, der findes på dansk jord, kører optimalt. I Thisted hos Thisted Varmeforsyning har de nemlig helt styr på det.
Læs mere her
Aalborg: Vi laver Thisted gange ti – men starter stille op
Nordjyllandsværket, der leverer varme til tusindvis af aalborgensere, lever på lånt tid. I senest 2028 skal det på pension og som en erstatning for varmen fra værket har Aalborg Kommune, der ejer Nordjyllandsværket, valgt at satse på et energimiks, der består af en stor del geotermi – rent faktisk 100 MW.
Læs mere her
89.500 varmekunder samles snart under samme hat
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop godkendt Verdos overtagelse af Eniigs fjernvarmeforsyning i Herning og omegn. Efter sammenlægningen kommer Verdo’s varmeforsyning i Randers og Herning til at omfatte en samlet årlig leverance af ca. 939 GWh fjernvarme til 89.500 kunder fordelt på ca. 31.700 målere.
Læs mere her
Lad solcellerne bidrage til den grønne omstilling
Danmark skal være CO 2 neutralt i 2050 og flere partier har sagt, at de ønsker, at vi allerede i 2030 skal være 60 % CO2 neutrale. Det lyder dristigt, men faktisk kan solceller og vindmøller sagtens nå at levere varen, og uden at det ødelægger dansk økonomi, men vi har travlt, hvis ikke vi skal bygge alle solcellemarker og vindmølleparker i 2030.
Læs mere her
Fynsk solcelleanlæg et skridt tættere på
Et 67 hektar stort solcelleanlæg ved Skovsbo Gods syd for Kerteminde er nu blevet sendt i høring, da en etablering kræver en ændring af lokalplanen.
Læs mere her
Efter tre måneders test: Kabelløse lygtepæle er kommet for at blive
I Brenderup i Middelfart Kommune har der de sidste tre måneder været opstillet otte gadelamper. Ikke bare af den helt almindelige slags, men en helt ny type kabelløse gadelamper, hvor kombinationen af solenergi og LED skaber lys over land – også om natten.
Læs mere her
Kommunen baner vej for 13 vindmøller og sol nord for Skive
Efter indstilling fra forvaltningen har Skive Kommunes udvalg for teknik- og miljø enstemmigt vedtaget at gå videre med det vindmølle- og solprojekt, der skal ligge ved erhvervsparken GreenLab Skive otte kilometer nord for Skive i Kåstrup.
Læs mere her
Tankrenovering første skridt på grønnere vej i Fredericia
Hos Fredericia Spildevand og Energi har man store og grønne ambitioner. Målet lyder på CO2-neutralitet i 2030, og første skridt mod en mere energieffektiv spildevandsbehandling har været renoveringen af anlæggets fire procestanke.
Læs mere her
MILJØ OG KLIMA
EU-Kommissionen revser Danmarks grønne ambitioner
Der skal mere kød på de danske planer for blandt andet energieffektivisering, lyder det fra EU-Kommissionen i ny klimakarakterbog.
Læs mere her
Juul | frost klimasikrer Frederikshavns midtby
Juul | Frost Arkitekter bag renovering af 350 meter af Frederikshavns gågade for at klimasikre Frederikshavns midtby.
Læs mere her
1:1 Landskab bag skybrudsprojekt i Sydhavnen
Et innovativt skybrudsprojekt i Københavns Sydhavn skal sikre beboerne mod vand i kælderen og slår et slag for biodiversiteten med over 120 forskellige planter.
Læs mere her
SOCIAL
15 udsatte boligområder kortlagt
Arkitektskolen Aarhus har nu færdiggjort værdibeskrivelser for de 15 boligområder, der er på regeringens liste over de såkaldt hårdeste ghettoer.
Læs mere her
Grønt seniorbofællesskab i Fensmark
Brugsen i Fensmark og entreprenøren Enemærke & Petersen vil skabe et landsbyfællesskab til seniorer på Sydsjælland. Projektet er tegnet af Mangor & Nagel.
Læs mere her
Holmbladsgades nye skole bliver åben for lokalmiljøet
Arkitektfirmaerne Christensen & Co og Kjær & Richter vinder konkurrencen om Nordøst Amager Skole.
Læs mere her
Vollsmoses største boligorganisation: ”der er kommet nyt fokus på ghettokriterierne”
CFBU har talt med chef for kommunikation og boligstrategi i CIVICA, Nanna Sjørslev Muusman, om udviklingen og vidensbehovet på det boligsociale område.
Læs mere her
Programchef: ”vigtigt med fokus på koblingen mellem fysiske og sociale indsatser i udsatte boligområder”
CFBU havde den 1. maj 10 års jubilæum. I den forbindelse har vi spurgt Astrid Bruus Thomsen, programchef hos Realdania, hvordan hun ser CFBU’s rolle nu og i fremtiden.
NYT OM BÆREDYGTIGE BYGNINGER
Sådan kan man bygge og bo bæredygtigt
TREDJE NATUR præsenterer et særligt bæredygtigt byggeri, hvor håndtering af støj og dagslys er integrerede designparametre.
Læs mere her
Samlet bæredygtighedspolitik for byggeriet
Det politiske Danmark har længe set isoleret på områder som energi, klima, miljø og kystbeskyttelse. Dansk Byggeri har nu udarbejdet en samlet grøn bæredygtighedspolitik med 19 konkrete forslag til politikerne.
Læs mere her
Byggeriet samles om FN’s 17 verdensmål
KADK er tovholder på nyt netværk og samler alle byggeriets parter om FN’s 17 verdensmål.
Læs mere her
Energieffektivitet er den billige vej til den grønne omstilling
Ved at sætte målrettet fokus på løsninger, der kan reducere vores energiforbrug, kan Danmark nå målet om et klimaneutralt samfund senest i 2050 markant billigere end ved kun at satse på vedvarende energi. Det viser ny analyse, som Bygherreforeningen offentliggør i samarbejde med en lang række virksomheder, organisationer og NGOer. Bl.a. aktørerne bag Renovering På Dagsordenen og SYNERGI.
Læs mere her
Lad os sammen skabe et nyt grønt energieventyr
Klimadebatten handler ofte om kød, flyrejser og elbiler. Det er naturligvis helt centrale indsatsområder. Men vi glemmer alt for ofte de andre muligheder for grøn omstilling, der ligger ligefor: vores boliger og bygninger. Samlet set udgør vores bygninger et kæmpe uforløst klimapotentiale.
Læs mere her
70.000 DGNB-certificerede kvm henter inspiration fra musikfestival
PensionDanmark i nyt samarbejde med NorthSide om udviklingen af en bæredygtig bydel i det centrale Aarhus.
Læs mere her
NYBYGGERI
DGNB-guld til Rambølls domicil i Esbjerg
Rambølls domicil i Esbjerg kan nu understrege sin bæredygtige profil med en DGNB-guld certificering. Det er Pluskontoret Arkitekter og Transform arkitekter, der har tegnet projektet.
Læs mere her
Ny bæredygtig træskole i Viborg
Byrådet i Viborg Kommune har netop vedtaget, at det bliver Arkitema Architects og Sloth Møller, der skal designe en ny skole og hal i bydelen Overlund.
Læs mere her
Byggebranchens performance halter – men det er der råd for
Morten Stilling vil gøre byggebranchen meget mere effektiv. Men det kræver, at branchens beslutningstagere sluger en stor kamel.
Læs mere her
RENOVERING
Hospitaler afslutter et lille årtis renoveringer
Med afslutningen af flere års omfattende energirenoveringer på Hospitalsenhed Midts matrikler, kan hospitalsenheden nu begynde at se frem mod de miljømæssige og økonomiske gevinster, som renoveringerne munder ud i.
Læs mere her
Loftsrum bliver til svanemærkede tagboliger i Vanløse
I bebyggelsen Dalhusene omdannes de gamle loftrum til 36 nye tagboliger med udsigt over Vanløse. Som noget særligt bliver tagboligerne svanemærkede.
Læs mere her
ENERGI
Se kortet: Her bor de grønne danskere
Danskernes huse har de bedste energimærker i hovedstadsområdet og i den østlige del af Jylland. Der er derimod flere energimærker i den røde ende af skalaen på Fyn, Vestsjælland og vestlige del af Jylland.
Læs mere her
Ny undersøgelse: Glade solcelleejere vil gerne have et batteri
De små, private solcelleanlæg spiller en væsentlig rolle for en grøn omstilling af el-nettet, som måske bliver stærkere i fremtiden.
Læs mere her
Økonomisk rygstød til masseproduktion af organiske solceller
MCI NanoSYD på SDU Sønderborg har fået bevilliget fem millioner kroner fra Bitten & Mads Clausens Fond, så centret kan tage det store skridt fra grundforskning til egentlig produktion af organiske solceller og andre smarte materialer.
Læs mere her
Norisol skal energieffektivisere 600 Coop-butikker
Coop har sat sig et ambitiøst klimamål: Vi vil spare 20 pct. på energien i 2020.
Læs mere her
MATERIALER
En stille revolution i træbyggeriet
Interessen for at bygge med træ er vokset markant. 350 danske og internationale branchefolk har lige deltaget på årets Build in Wood.
Læs mere her
7 gode grunde til at bygge i træ
Bæredygtig arkitektur kan let transformeres, vedligeholdes, adskilles og genanvendes. Bæredygtig arkitektur er i høj grad et spørgsmål om materialevalg, og her er træ et oplagt valg. Her får du 7 argumenter for at bygge i træ.
Læs mere her
Nyt projekt sætter byggematerialer i kredsløb
Vandkunsten er med i et forskningsprojekt, der skal implementere cirkulær økonomi og skabe byer uden byggeaffald.
Læs mere her
Farlig asbest bør fjernes fra danske huse, siger eksperter
I Holland er man allerede ved at rydde op i det farlige materiale.
Læs mere her
Bæredygtige frontløbere skal frem i lyset
Klimadagsorden har aldrig været mere aktuel. Det samme kan man sige om byggebranchens rolle i den grønne omstilling. Og nu kan du være med til at synliggøre dem der går forrest i bæredygtighedens tegn – og indstille din favorit til Det Bæredygtige Element 2019.
Læs mere her