NYT OM BÆREDYGTIGE BYER

Årslev går efter guld i bæredygtighed

Et stort, nyt byområde i Odense-forstaden Årslev skal udvikles med et mål om at opnå DGNB-guldcertificering af hele området.

Læs mere her


Klimarådets grønne genopretningspakke må være et wake-up call for Christiansborg

Der er ikke noget at betænke sig på, når man læser Klimarådets grønne genopretningsplan.

Læs mere her


Tre danske kommune er blandt EUs grønneste

Danmark er stærkt repræsenteret i feltet til årets Green Leaf-pris. Tre ud af fem finalister er danske kommuner: Ringkøbing-Skjern Kommune, Helsingør Kommune og Nyborg Kommune. Derudover er Gabrovo i Bulgarien og Lappeenranta i Finland også kommet igennem til finalen.

Læs mere her


Vi skal diskutere, hvad vi vil med vores byer

Coronakrisen vil ikke i sig selv ændre vores byer, mener Mikkel Lindskov Petersen, der er leder af Plan og Byudvikling ved Skanderborg Kommune. Men krisen kan skubbe til de trends, der allerede er i gang, siger han og uddyber, at vi lige nu skal vente, men at vi snart skal have en diskussion af, hvad vi vil med vores byer og hvordan de skal ledes.

Læs mere her


TRAFIK, MOBILITET & INFRASTRUKTUR


Byggemarkedskæde har succes med grønne maskiner

Byggemarkedskæde reducerer CO2-udledning fra udlejningsmaskiner med 90 pct.

Læs mere her


Danmarks første brintbusser kører i Aalborg

60.000 liter diesel og 131 tons CO2 – hvert år. Så meget reducerer 3 nye brint-busser diesel-forbruget og CO2-udledningen i Aalborgs offentlige trafik. I stedet for dieselpartiker kommer der ren vanddamp ud af de nye bussers udstødningsrør.

Læs mere her


Politisk aftale om grønne busser og klimasamarbejdsaftaler

Regeringen, RV, SF, EL og ALT er enige en aftale, der udmønter 75 millioner kroner til grønne regionale busser, ligesom transportministeren skal indgå klimasamarbejdsaftaler om grøn kollektiv trafik med landets største kommuner. Begge tiltag skal være med til at accelerere den grønne omstilling af bustrafikken frem mod 2030.

Læs mere her


Leder: Der skal en skrap kur til for at holde kollektiv trafik i live

Det er en kendt sag, at den kollektive trafik længe har skrantet og tabt terræn til en biltrafik, der har været hjulpet frem af faldende registreringsafgift, nye vejanlæg og stigende velstand blandt danskerne. Med coronakrisen er skranteriet imidlertid forvandlet til alvorlig åndenød. 1,6 mia. kr. vurderer Danske Regioner, at trafikselskaberne taber i indtægter i 2020.

Læs mere her


ENERGI & RESURSER


Klimahandlingsplan – det første spadestik

Så har Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen taget første spadestik til den store klimahandlingsplan. Reaktionerne er afventende, for forslaget til første etape indeholder mange gode tiltag, men er langt fra nok til at nå i mål, og vi er endnu ikke kommet i nærheden af de største knaster.

Læs mere her


Fra Kul- til Klimaunion: EU lægger sig i selen for at opnå mere klimavenlig strøm og elektrificering

EU dropper kullene i takt med, at klimavenlig strøm fra vindmøller og solceller gør, at en elektrificering af transport, opvarmning og industrier stadig mere oplagt.

Læs mere her


Ny regulering af forsyningssektoren kan sikre omkostningseffektiv grøn omstilling

Den økonomiske regulering af energisektorens monopoler kan justeres så den bedre understøtter fremtidens arbejde med grøn omstilling, lyder det i ny analyse fra Forsyningstilsynet.

Læs mere her


Grøn varme er vigtig for Danmarks CO2-reduktion

Når de danske fjernvarmeselskaber i 2030 er 100 procent grønne, kan de bidrage til at levere i alt 44 procent af Danmarks klimamål om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

Læs mere her


Regeringen vil have CO2-regningen for affald ned

Plastikaffald skal ud af forbrændingsanlæggene, og danskerne skal sortere affald i langt højere grad. Regeringen foreslår en stribe initiativer, som skal nedbringe klimaaftrykket fra vores affald.

Læs mere her


MILJØ & KLIMA


Tynd politisk aftale om bedre klimatilpasning

Med den brede politiske aftale om bedre klimatilpasning i kommunerne, der kom fredag d. 15., er der forhåbentligt udsigt til flere og bedre projekter, som kan forhindre oversvømmelser, når vi igen får massive regnskyl.  Men aftalen er ikke tilstrækkelig, og initiativerne i den burde træde i kraft med det samme.

Læs mere her


Politisk aftale om bedre klimatilpasning

Efter en rekordvåd vinter har regeringen og partierne bag vandsektorloven indgået en politisk aftale om bedre klimatilpasning. Aftalen giver vandselskaberne bedre muligheder for at lave klimatilpasningsprojekter, der kan håndtere de stigende vandmængder. Det skal beskytte danskerne bedre mod oversvømmelser ved massiv regn.

Læs mere her


Klimaforandringer kalder på ændrede byggeskikke

Teknologisk Institut oplever langt flere fugtskader i byggeriet, men mange skader kan undgås, hvis man sikrer sig bedre i opførelsen af bygningerne.

Læs mere her


Regnvand skal renses og holdes i lokalområdet

Typiske klimaløsninger til regnvand kræver plads og fjerner vandet fra lokalområdet, men nu satser Lapinus, der er en del af Rockwool Group på en stenuldsbaseret løsning, som er i stand til at filtrere affaldsstoffer fra.

Læs mere her


Nye boliger og p-pladser skal klimasikres

Et nyt etagebyggeri og hundredevis af parkeringspladser er undervejs i Nykøbing Falster.

Læs mere her


SOCIAL


Renovering af almene boliger vil komme lejere og virksomheder over hele landet til gode

Hvis regeringens forslag om at renovere de almene boliger for 30 milliarder kroner frem mod 2026 bliver en realitet, vil det gavne lejere og virksomheder over hele Danmark. En analyse fra Dansk Byggeri viser, at mindst hvert fjerde renoveringsprojekt vil give beskæftigelse til lokale håndværksvirksomheder.

Læs mere her


I Silkeborgs nye bydel sætter natur og fællesskaber rammen

Den nye bydel Eriksborg i Silkeborg rykker et skridt nærmere, efter Økonomi- og Erhvervsudvalget netop har godkendt natur og fællesskaber som nøgleordene i områdets bærende principper.

Læs mere her


Huse med historie har betydning for danskernes hverdagsliv

Hvilke bygninger og steder får danskernes hjerter til at banke? Noget tyder på, at gamle huse gør os lidt gladere. Ny undersøgelse fra Realdania tager temperaturen på danskernes forhold til kulturarven, og de bygninger der bærer på en særlig historie.

Læs mere her

NYT OM BÆREDYGTIGE BYGNINGER

Milliardrenoveringer er grøn fornuft i en coronatid

Man bør opprioritere fokus på de grønne initiativer i planen, lyder det fra brancheorganisation.

Læs mere her


Bygherren har en afgørende rolle i omstillingen til cirkulær økonomi

BLOG: Ansvarligt forbrug af naturressourcer og produktion er et af FN’s 17 verdensmål. Det er blot én af grundene til, at vi i Danmark inden for 5 til 10 år bør få etableret et smidigt og fleksibelt marked for cirkulær økonomi i hele byggeriets værdikæde.

Læs mere her


Hvis ikke byggebranchen bruger dokumentation af materialer, når vi ikke regeringens klimamål

Byggebranchen skal øge brugen af dokumentation og certificeringer af materialer, hvis Danmark skal have en chance for at nå målet om 70 procents reduktion af CO2-udledning, skriver Palle Thomsen, adm. Direktør i Danske Byggecentre i dette debatindlæg.

Læs mere her


Nye forskningspartnerskaber skal fremme cirkulær omstilling i byggeriet

Blogindlæg af Simon Kofod-Svendsen, projektchef i Realdania og Tove Enggrob, programchef i Innovationsfonden.

Læs mere her


NYBYGGERI


Udnytter coronapausen: Efterskole opfører nye CO2-neutrale elevfløje

På Samsø er håndværkerne i gang med tre elevbygninger, som skal være med til at fremtidssikre øens 45 år gamle efterskole.

Læs mere her


115 almene boliger med Svanemærket

I Allerød opføres et boligområde med 115 almene boliger, som alle bliver certificeret med Svanemærket. Det bliver Danmarks største almene boligbyggeri med certificeringen.

Læs mere her


Ny aftale: 400 bæredygtige boliger i Københavns Sydhavn

Københavns største ejendomsinvestor NREP og projektudviklingsselskabet AG Gruppen har indgået aftale om at opføre omkring 400 nye boliger i forskellige størrelser fra 1-5 værelser. Dertil kommer et plejecenter og en kommunal daginstitution i Københavns Sydhavn.

Læs mere her


Dobbelt så mange byggerier får Svanemærket

Antallet af svanemærkede byggerier er fordoblet på to år viser nye tal fra Nordisk Miljømærkning.

Læs mere her


RENOVERING


Sæt nu de grønne kræfter fri

BLOG: I øjeblikket forhandler folketingets partier om at sætte 30 milliarder kroner af lejernes egne penge fri til at renovere for. De 18,4 milliarder skal fjerne køen på 453 renoveringsprojekter og yderligere 11,6 milliarder skal over seks år bruges på nye renoveringsprojekter.

Læs mere her


Rebus: Lav CO2 regnskab for boligforeningernes bygge-milliarder

Der skal tænkes bæredygtighed og grøn omstilling ind i hver en krone, der bruges på renovering af de almene boliger, anbefaler samfunds-partnerskabet Rebus, der arbejder for at fremme bæredygtige renoveringer til gavn for brugere, industrien, miljøet og samfundsøkonomien.

Læs mere her


Region Hovedstaden fremrykker grønne investeringer for 200 millioner kroner

Sammen med en lang række af landet kommuner vælger Region Hovedstaden nu at fremrykke en række planlagte forbedringer og renoveringer af regionens hospitaler. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Læs mere her


ENERGI


Videncentret er her 4 år mere

Videncenter for Energibesparelser i Bygninger fortsætter i 4 år mere frem til og med 2023 og drives videre af det samme konsortium som hidtil. Kræfterne bag videncentret vil dermed fortsat være Teknologisk Institut, BUILD/Statens Byggeforskningsinstitut, DTU, ViegandMaagøe og Primetime Kommunikation. Centret vil stadig have hjemsted på Teknologisk Institut.

Læs mere her


Første udspil til en klimahandlingsplan: Op til hver 4. olie- og gasfyr skal skrottes

Dyrere olie og gas kombineret med billigere el til elvarme, samt tilskud til varmepumper skal få sendt op til 120.000 opvarmingsfyr baseret på fossile brændsler til skrotning.

Læs mere her


MATERIALER


Bidrag til den grønne jord

Bygge- og anlægsbranchen står for 40% af råstof- og materialeforbruget og genererer 30% af det samlede affald i Danmark. Ved at genanvende jord sparer branchen ikke blot på ressourcerne, men bidrager også til at løse affaldsproblematikken.

Læs mere her


Genbrugscenter leverer inspiration til arbejdet med genbrugsbeton

En nyligt udgivet rapport viser, hvad der lykkes for Sydhavnens Genbrugscenter, da man genanvendte den gamle Hofor-skorsten i konstruktionen.

Læs mere her


Carl Ras gør det nemmere at tage det grønne valg

Fra maj øger Carl Ras synligheden af miljømærkede produkter for at gøre det nemmere for håndværkere at bygge bæredygtigt.

Læs mere her


Nu kan klimaeffekten ved træbyggeri nemmere dokumenteres

Fem nye miljøvaredeklarationer for konstruktionstræ gør det nemmere at dokumentere klimafordele ved træ.

Læs mere her


Bæredygtige skoletoiletter forbedrer hygiejne blandt eleverne

Tre skoler i Aarhus medvirker i et pilotprojekt om bedre hygiejne. Den valgte løsning “Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” er nomineret til Danish Design Award 2020 i kategorien Healthy Life.

Læs mere her


Stark er først med svanemærkede døre til byggeriet

Som de første lancerer Stark svanemærkede døre til byggeriet. Det sker under byggemarkedskædens eget mærke Raw.

Læs mere her


Bliv bedre til bæredygtighed

”Bliv bedre til bæredygtighed”-guiden bygger videre på vores eksisterende vejledningsmateriale om bæredygtige materialevalg, som hedder ”Vælg bæredygtigt” – et materiale, som giver tommelfingerregler og gode råd primært angående materialevalg. Du finder det på www.vælgbæredygtigt.dk.

Læs mere her


Gør sig klar til fremtidens lavenergimarked med nyt trævindue

Med udsigt til markant skærpet fokus på lavenergiboliger udvider Outline Vinduer nu sit sortiment med et helt nyt trævindue med energimærke A, som fuldt ud lever op til energikravene i BR20.

Læs mere her