
Temaseminar:
Bæredygtighed og certificering
– Værktøjer i den kommunale praksis
Tirsdag d. 29. august 2016, Aalborg
Der blev livligt diskuteret certifceringsordninger som “stempel”, som “værktøj” og som “dialogværktøj”, da arrangementet “Bæredygtighed og certificering – værktøjer i den kommunale praksis” blev afholdt i By- og landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune. Ordstyrer Thorkild Green fra bestyrelsen i FBBB ledte slagets gang i den debatlystne gruppe, der repræsenterede bade kommuner, bygherrer og rådgivere.
Rammerne kunne ikke have været mere oplagte, for der er virkelig fart på udviklingen i Aalborg Kommune. “Hvordan sikrer man så, at den udvikling er bæredygtig?” indledte stadsarkitekten Peder Baltzer med at udfordre forsamlingen.
Efter introduktionen fulgte et rammesættende oplæg af Hanne Tine Ring Hansen, der kortlagde de forskellige certificeringsordninger og de forskellige fokuspunkter, som de hver især har. Hun præsenterede ligeledes “De 10 certificeringsbud”, som man bør følge, hvis man vil undgå “stemplet” og i stedet få en bygning med de ønskede kvaliteter og en bæredygtige profil, der passer til projektet.
Denne sondring imellem “stempel” og “værktøj” var et gennemgående tema for dagen. Indholdet i certifceringsordninger blev af Rie Øhlenschlæger kaldt “sund fornuft”, som allerede var en fremherskende tankegang i halvfemserne. Hvorfor bruge så mange resurser på at udfolde certificeringerne, når det i sidste ende handler om, at vælge de løsninger, som giver det bedste resultat i det enkelte projekt?
Kommunerne oplevede certifceringerne som et godt redskab til at blive skarpere på, hvilke krav de kan stille til en bygherre og i udbud. Det er en god rammesætning for at få inkorporet bæredygtighed – også i de helt tidlige faser af projekter – gerne til det allerførste møde.
Konklusionen var på mange måder, at det er vigtigt at identificere og være opmærksom på, hvornår og hvordan certificering giver mening og kan skabe merværdi i et projekt.
Dagen blev rundet af med en frisk sejltur (se billeder) i Aalborg havn, hvor Thomas Birket-Schmidt fortalte om byudviklingen i Aalborg omkring fjorden.
Tak for en lærerig og inspirerende dag!
PROGRAM, OPLÆGSHOLDERE OG SLIDES:
Åben del – introduktion til bæredygtighedsdiskursen og et eksempel på den kommunale praksis
Velkommen v/ Peder Baltzer
Vejle – Strategisk byudvikling v/Henrik Børsting Aagaard, Vejle kommune
Bæredygtighedsdiskursen
Aalborg – Dialogværktøj til bæredygtig byudvikling v/Thomas Birket-Schmidt, Aalborg kommune
Københavns kommunes bæredygtighedsværktøjer v/ Vida Christeller, Københavns kommune
Speedoplæg før debat
Bæredygtig byudvikling i et europæisk perspektiv v/Rie Øhlenschlæger, AplusB
Vi sætter byers bæredygtighed på formel v/ Thomas Leerberg, Niras A/S
Aktivhus’ mærkningsordning som dialogværktøj v/Kurt Emil Eriksen, Velux
Erfaringer fra praksis v/Pernille Hedehus, MTH
Paneldebat / debat i plenum / afslutning
Bliv medlem af Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger